sreda, 13. septembar 2017.

„Dani evropske baštine“ u Zemunu

U okviru manifestacije „Dani evropske baštine 2017“ Opština Zemun pripremila je raznovrstan i sadržajan program. Ovogodišnjom zadatom temom „Nasleđe i priroda – lepeza mogućnosti“, skreće se pažnja široj javnosti na očuvanje i zaštitu kako prirodne tako i kulturne baštine.

Princip neodvojivosti kulturnog i prirodnog nasleđa prepoznao je i Unesko svojom konvencijom o zaštiti svetske kulturne i prirodne baštine. Tokom dve nedelje, od 15. septembra do 2. oktobra,  sa 14  programa na različitim lokacijama, Zemun će  predstaviti svoje kulturno i prirodno blago i ono što je najvrednije – svoje stvaraoce.

Program počinje Tribinom sećanja posvećenom delima istoričara Miodraga Dabižića i hroničara Branka Najholda, koji su u proteklih 15 godina dali veliki doprinos  programima Dana evropske baštine.

Predavanjima i razgovorima, koncertima, izložbama,  interaktivnim radionicama, šetnjama u pratnji vodiča, orijentiringom, namenski sportskim i kulturno-umetničkim programima Zemun će predstaviti svoje prirodnjake i kulturne poslenike.

Ove godine će po prvi put u okviru Dana evropske baštine biti održan Međunarodni naučni forum „Dunav – reka saradnje“ i 28. konferencija „Voda i kulturna baština“, u okviru koje će biti doneta i zajednička deklaracija.