četvrtak, 14. septembar 2017.

Mladenović: Radovi u Beogradu po planu, grad ispunjava sve obaveze

Zamenik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović rekao je danas da Grad Beograd ispunjava obaveze prema svim izvođačima radova, te da tu nema ni kašnjenja niti problema. On je, gostujući na Televiziji Pink, precizirao da se sva dešavanja prate preko nadzornih organa, da su u stalnom kontaktu sa izvođačima, kao i da su sekretarijati i preduzeća uključeni u čitav proces.

Mladenović je podsetio da je 2013. u Beogradu bilo jedva 20-30 gradilišta, dok ih je danas više od 1.000 u različitim delovima grada. 

– Najveća gradilišta i ono što je za sugrađane najočiglednije su rekonstrukcije gradskih bulevara, koji nisu sređivani od 80-ih ili 90-ih godina prošlog veka. Kada je Brankov most u pitanju, podsetiću da je pešačka staza bila zatvorena više od decenije jer nije bila bezbedna. To su razlozi zbog kojih je započeto ovoliko radova, a ne bi trebalo zaboraviti da su u prethodne tri godine rekonstruisane stotine kilometara kolovozne infrastrukture, ne samo u centru grada već i u rubnim opštinama. Tu mislim i na infrastrukturu koja se nalazi pod zemljom, kanalizacionu i vodovodnu mrežu – rekao je Mladenović. 

Prema njegovim rečima, velikim infrastrukturnim radovima uprava grada želi da promeni „lice Beograda”, da izgleda bolje i lepše, zbog čega će tokom ove godine biti sređeno i rekonstruisano blizu dve stotine fasada. 

– Sve to govori o ubrzanom razvoju grada. Ne smemo zaboraviti privatni sektor, investicije koje dolaze „iz tog pravca”, pa tako danas imamo otvaranje dva tržna centra – u Rajićevoj i u Lazarevcu. Samo u prvoj polovini ove godine izdato je građevinskih dozvola za izgradnju više kvadratnih metara nego za čitavu prošlu godinu. Svake godine pravimo veliki pomak i radimo na tome da i sledeća godina bude kvalitetnija i bolja od tekuće. To je važno jer tako omogućavamo svakome ko želi da investira – od privatnika do velikih multinacionalnih kompanija, da realizuje svoje namere ukoliko se, naravno, ta vizija poklapa s vizijom grada – naglasio je zamenik gradonačelnika. 

Sve to donosi novac gradu, naveo je Mladenović, od prodaje zemljišta, preko doprinosa i poreza koje uplaćuje investitor i kasnije korisnik tog prostora. Na taj način obezbeđujemo novac za infrastrukturu, popravku kolovoza, fasada, kanalizacije i svega drugog što povećava kvalitet života naših sugrađana. 

– Siguran sam da neće biti značajnijeg pomeranja rokova i da će svi radovi na ulicama Beograda proći u skladu sa očekivanim. Ukoliko i dođe do manjih pomeranja rokova zbog tehničkih razloga, to će biti eventualno dan-dva, ali kada su u pitanju generalno zadati rokovi za Slaviju, Brankov most, Bulevar oslobođenja ili Ruzveltovu, siguran sam da će sve biti ispoštovano – istakao je Mladenović. 

On je dodao da će Slavija i Bulevar oslobođenja biti završeni do kraja oktobra, dok se Ruzveltova radi fazno, pa bi poslednja faza trebalo da bude gotova do početka novembra. 

– Brankov most će se raditi i u novembru, jer su čelične konstrukcije koje se menjaju zaista dotrajale. Apelujem na vozače i ostale učesnike u saobraćaju da se naoružaju strpljenjem, da poštuju saobraćajnu signalizaciju, kao i ograničenja brzine. Sve u svemu, očekuje nas još nešto više od mesec dana radova, ali ćemo posle toga imati grad u potpuno novom ruhu. Ne razumem ljude koji nas kritikuju zbog radova, jer kakva je to želja da se grad u kojem živite ne gradi, ne rekonstruiše i ne ulepšava. Ipak, mislim da su ti ljudi ozbiljna manjina u našem gradu – naveo je Mladenović. 

Mladenović je podsetio i da se ove godine sistemski uništava ambrozija na teritoriji čitavog Beograda. Monitoring je urađen na 140 hektara u gradu, a tretiranje ambrozije već je izvedeno na oko 30 hektara. On je dodao i da će se uništavanje ovog alergena nastaviti i nadalje.