četvrtak, 21. septembar 2017.

Nikodijević otvorio izložbu „Destinacije“

Predsednik Skupštine Beograda Nikola Nikodijević svečano je otvorio izložbu „Destinacije“ u Ustanovi kulture „Vlada Divljan“, na kojoj svoje radove prezentuje osam bugarskih umetnika. Nikodijević je naglasio da se preko kulture najbolje upoznaju drugi narodi, a u isto vreme pozvao uspešne kompanije da budu društveno-odgovorne i nastave da pomažu ovakve manifestacije.

Predsednik gradske Skupštine je naglasio da je Grad Beograd tu da stvori uslove u kojima će umetnici moći nesmetano da stvaraju i na taj način doprinesu našem identitetu i kulturi.

–  U ime grada Beograda želim da se zahvalim na pozivu da učestvujemo u ovoj manifestaciji u Ustanovi kulture "Vlada Divljan", koja je svojevrsni centar kulturnih dešavanja na Paliluli, jednoj od najvećih beogradskih opština. Ova izložba će svakako doprineti boljem upoznavanju Srba i Bugara, njhove tradicije, istorije i umetnosti. Bili smo prijatelji kada je bilo teško, a sada je prilika da sarađujemo i pomažemo jedni drugima u mnogo lepšim vremenima – rekao je Nikodijević.

Jako mi je drago, naveo je predsednik Skupštine grada, kada vidim da ozbiljni i odgovorni ljudi tretiraju umetnost na adekvatan način.

–  Umetnost ne može da se posmatra kroz profit, a teško može da bude profitabilna. Ipak, umetnost je ključni faktor opstanka, kako srpskog, tako i svih drugih naroda. Zbog toga mi je izuzetno drago kada vidim da se uspešne kompanije ponašaju društveno-odgovorno i prepoznaju značaj umetnosti. Zato želim da zahvalim kompaniji "Trejs" i fondaciji "Trejs za ljude" na organizaciji ovog događaja – dodao je Nikodijević.

Prema njegovim rečima, Grad Beograd je uložio izuzetne napore, sredstva i energiju, kako bi kulturna ponuda grada bila poboljšana.

–  Srpski narod je već duže vreme bez prilike da poseti Narodni muzej i Muzej savremene umetnosti. Ta nepravda će, posle velikog ulaganja novca i truda, biti uskoro ispravljena. Muzej savremene umetnosti će, simbolično, ponovo biti otvoren 20. oktobra, na dan oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, dok je otvaranje Narodnog muzeja zakazano za početak naredne godine. Verujem da ćemo u budućnosti nastaviti da pomažemo jedni drugima, da se poštujemo i bolje upoznajemo, ali i da će velike kompanije sve to da isprate. Danas su pobedili kultura i prijateljstvo i na nama je da sve to očuvamo – zaključio je Nikodijević.

Na izložbi se mogu videti dela Vasilke Moneve, Dimitra Grozdanova, Dolores Dilove, Iva Hadžimiševa, Ljubena Genova, Nikolaja Janakieva, Rumena Nečeva i Stanimira Želeva. Beogradska publika ima priliku da vidi dela eminentnih bugarskih umetnika, pre svega Moneve, čija dela se nalaze čak i u postavci „Luvra“. Sredstva sa ove prodajne izložbe, Fondacija „Trejs za ljude“ usmeriće u projekat rekonstrukcije Narodnog muzeja u Beogradu.

Događaju je prisustvovao i podsekretar Sekretarijata za informisanje Boris Jovanović.