ponedeljak, 25. septembar 2017.

Međugeneracijska saradnja i solidarnost na Zvezdari

Gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević prisustvovala je manifestaciji „Dani seniora na Zvezdari 2017”, koja je zvanično počela danas na ovoj opštini i trajaće do 29. septembra. Kako je podsetila na svečanom otvaranju u Ustanovi kulture „Vuk Karadžić”, Vlada Republike Srbije je prvi put ovu godinu proglasila za godinu međugeneracijske saradnje i solidarnosti.

– Zato naročito treba da obratimo pažnju na povezivanje najstarijih i najmlađih sugrađana. Zrelost jednog društva ogleda se upravo u tome koliko se vodi računa o staroj i mladoj polulaciji – navela je ona.

Nataša Stanisavljević je posebno istakla Opštinu Zvezdara, koja je ove godine pokrenula brojne besplatne programe. 

– To je prilika da se na praktičan način razmene iskustva i znanja, ali i razvijaju međusobna saradnja i solidarnost. Moramo da vodimo računa jedni o drugima – naglasila je Stanisavljevićeva.

Opština Zvezdara sledi praksu u Gradu Beogradu, koji je u protekle dve godine pokrenuo najveći broj besplatnih aktivnosti i programa kako za penzionere tako i za decu. To su planovi i za budućnost, kako bi se unapredio njihov kvalitet života, istakla je gradska sekretarka za socijalnu zaštitu. 
Predsednik opštine Miloš Ignjatović rekao je da su ovo sedmi dani seniora na Zvezdari i osvrnuo se na besplatne programe organizovane tokom leta, poput kupanja u SC „Olimp”. S obzirom na to da opština ima društvenu odgovornost, planirani su i besplatni izleti po Srbiji. 

Domaćinima manifestacije penzioneri su se predstavili pesmom i igrom. 

Program „Dana seniora na Zvezdari” ima za cilj da skrene pažnju pojedinaca i javnosti na potrebe, kapacitete i mogućnosti starijih sugrađana. Svojim konceptom i kontekstom, program je u celini u direktnoj korelaciji sa „Danima evropske baštine”, te promoviše i kulturu pamćenja i sećanja kao važnog dela kulturnog i socijalnog nasleđa i tradicije koji svako društvo čini snažnijim i boljim, solidarnijim i humanijim.

Program je besplatan, dostupan osobama sa invaliditetom i otvoren za sugrađane sa Zvezdare i drugih opština. Moto ovogodišnje manifestacije je „Međugeneracijski i solidarno!”.