petak, 6. oktobar 2017.

Veliki razvojni infrastrukturni projekti unapređuju Beograd

Velikim razvojnim projektima pokreće se jedan grad, i to je politika koju mi u Beogradu sledimo, poručio je danas pomoćnik gradonačelnika Borko Milosavljević po završetku okruglog stola „Integracija planiranja korišćenja zemljišta i saobraćajnog planiranja: tranzitno orijentisan razvoj“.

– Današnji okrugli sto imao je za cilj da nam prenese svetska iskustva da veliki razvojni, infrastrukturni projekti utiču na razvoj jednog grada. Nama je ovo bilo jako važno s obzirom na to da i mi  delimo politiku pokretanja velikih razvojnih projekata. Danas smo potvrdili ispravnost našeg puta, a to je da sa razvojem velikih razvojnih projekata pokrećete jedan grad. Nije slučajno što je Beograd napravio investicioni portfolio od preko 10 milijardi evra – objasnio je Milosavljević.

Prema njegovim rečima, danas je bilo prilike da se čuje kako metro utiče ne samo na bržu prohodnost i bolju komunikaciju u saobraćajnom smislu, već kako je to projekat koji podiže vrednost zemlje kroz koju prolazi. Metro podiže ekonomiju grada, a prate ga komplementarni projekti, naveo je Milosavljević i dodao da on postaje pokretač i razvoj ekonomije jednog grada.

– Danas smo razmenili iskustva, ali smo i mi poslali iskustva koja imamo sa projektima javno-privatnog partnerstva i došli smo do zaključka da Beograd zaista jeste lider kada su u pitanju investicije u ovom delu Evrope – naglasio je Milosavljević i izrazio zadovoljstvo što je ovom događaju prisustvovao Hiroaki Suzuki, koji je u organizaciji Svetske banke došao danas u Beograd kako bi podelio svetska iskustva iz oblasti velikih razvojnih projekata. 

Sekretar za javni prevoz Uglješa Mitrović rekao je da je današnja tema izuzetno važna za Beograd jer naš smart plan govori o tome kako treba da izgledaju Beograd i prevoz u jednom. 

– Suština je da smo se orijentisali na alternativne prevoze, a to je voz. Nama ovi razgovori znače mnogo jer ćemo da uvedemo voz u javni transport, a to znači povezivanje Lazarevca, Mladenovca, Sopota i sav problem koji imamo na taj način ćemo i rešiti – naveo je Mitrović.

Sameh Vahba iz Svetske banke kaže da Beograd ima potencijala, da je grad koji se brzo razvija i privalči brojne investicije. Nama iz Svetske banke veoma je drago da sarađujemo sa gradovima kao što je Beograd, naveo je on i napomenuo da na osnovu prethodnih iskustava širom sveta mogu da pomognu da se nađe najbolji model za Beograd.

Događaju su prisustvovali i šef Kabineta gradonačelnika Luka Tomić, sekretarka za finansije Jelena Tanasković i drugi predstavnici Gradske uprave. 

Ovaj događaj u Starom dvoru organizovali su Grad Beograd i grupacija Svetske banke.