četvrtak, 12. oktobar 2017.

Predlog da Evropska povelja o rodnoj ravnopravnosti bude na dnevnom redu gradskog parlamenta

Savet za rodnu ravnopravnost Grada Beograda uputiće predlog Skupštini grada da jedna od tačaka naredne sednice bude i Evropska povelja o rodnoj ravnopravnosti, rekla je predsednica ovog tela Irena Vujović na današnjoj sednici. Potpisnici ove povelje obavezuju se da će slediti principe rodne ravnopravnosti i sprovoditi odredbe propisane poveljom u svojim sredinama.

– Rodna ravnopravnost je tema svih tema i tako je Savet i koncipiran 2015. godine, kada je i osnovan. Za dve godine, koliko ovo telo postoji, realizovan je veliki broj ideja i inicijativa, a trudićemo se da ti rezultati ubuduće budu još bolji – navela je Irena Vujović.

Generalni sekretar Stalne konferencije gradova i opština Đorđe Staničić je govoreći o Evropskoj povelji o rodnoj ravnopravnosti naglasio da je ta organizacija veoma posvećena ovoj temi, koja zadire u osnove demokratskog društva. 

– Mi želimo da ova povelja zaživi i da bude deo svakodnevnog života. Zbog toga je i veoma važno njeno usvajanje u skupštinama opština i gradova, ali i formiranje Saveta kao tela koje će se baviti ovim pitanjima i koje će moći da okupi zainteresovane u lokalnim samoupravama. Evropsku povelju do sada je usvojilo 50 opština u Srbiji, što je zavidan rezultat. Ovaj dokument upućuje na to da se svaka lokalna samouprava potrudi da podigne sopstvene unutrašnje kapacitete ka uspostavljanju novih načela, pravila, vrednosti u svom radu, ali i da to predstave građanima – objasnio je Staničić.

Na osmoj sednici Saveta za rodnu ravnopravnost rečeno je da se 24. oktobra obeležava Međunarodni dan borbe protiv raka dojke, te da će u zdravstvenim ustanovama u Beogradu u tom periodu biti organizovani besplatni pregledi. O tačnom datumu i mestima gde će pregledi biti organizovani javnost će biti blagovremeno obaveštena.

Savetu su prisustvovali i načelnica Gradske uprave Sandra Pantelić, član Gradskog veća Dragomir Petronijević, sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević, sekretarka za inspekcijske poslove Sonja Podunavac, sekretarka za kulturu Ivona Jevtić, zaštitnica građana Katarina Žeželj, gradski pravobranilac Ljiljana Blagojević, rukovodilac u Sekretarijatu za zdravstvo Jovan Knežević, sekretarka za preduzetništvo PKS Branislava Simanić, direktorka Gradskog centra za socijalni rad Zorica Pavlović, pomoćnica ministra u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nina Mitić.