petak, 20. oktobar 2017.

Nikodijević: Beograd dao ogroman doprinos u borbi protiv fašizma

Povodom obeležavanja 73. godišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević položio je danas venac na Spomen-groblje oslobodilaca Beograda 1944. godine. Vence na spomenik palim borcima Narodnooslobodilačke vojske i jedinica Crvene armije položili su i ministar za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Zoran Đorđević, delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, predstavnici Subnora Srbije, ambasada Ruske Federacije, Azerbejdžana, Ukrajine, Belorusije i udruženja građana.

Čestitajući Beograđanima Dan oslobođenja, Nikola Nikodijević istakao je da današnji dan treba da služi na ponos svim sugrađanima.

– Ovo je izuzetan datum u našoj istoriji, na ovaj dan 1944. godine Beograd se oslobodio od okupacije i naš grad od tada nikada više nije bio okupiran. Iskreno nam je želja da ovaj 20. oktobar bude poslednji dan oslobođenja koji slavimo u istoriji našeg grada. Čitava modrena posleratna Evropa nastala je upravo na ideji borbe protiv fašizma i pobedi u Drugom svetskom ratu. Beograđani i čitava Srbija dali su ogroman doprinos toj borbi i zaista ne treba da se stidimo današnjeg datuma. Treba uzdignutog čela da ga proslavljamo i uvek iznova da ističemo da smo bili deo velike koalicije koja je pobedila najveće zlo ovoga sveta a to je fašizam. Proteklih decenija stidljivo smo obeležavali ovaj datum – rekao je Nikodijević i dodao da moramo učiti buduće generacije i nove naraštaje o svim posledicama fašizma jer ne budemo li poštovali svoju istoriju, preti nam opasnost da se fašizam ponovo javi.

On je podsetio da se ovaj datum prvi put ove godine proslavlja dva dana i da je prošle godine 20. oktobar uvršten u manifestaciju od izuzetnog značaja za grad Beograd, kako niko sutra ne bi mogao ponovo da ga zaboravi. 

Delegacije su potom položile vence i na Spomenik crvenoarmejcu i upisale se u spomen-knjigu.