petak, 20. oktobar 2017.

Svečanom akademijom zvanično završeno ovogodišnje obeležavanje Dana oslobođenja Beograda

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali i predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević obratili su se večeras na Svečanoj akademiji „Kavkaski orah” u Narodnom pozorištu, kojom je zvanično završeno dvodnevno obeležavanje 73. godišnjice od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu. Gradonačelnik je ovom prilikom podsetio na činjenice o istorijskoj pobedi pripadnika Narodnooslobodilačke vojske i Crvene armije i naglasio da je lepota Beograda upravo u njegovoj slobodi, istoriji i herojskim pričama naših predaka.

– Sudbina Beograda je da je nastao na sudaru istoka i zapada, pod uticajem raznih kultura i naroda. Jedinstveni položaj napravio je od Beograda grad sa najtragičnijim događajima u Evropi, ali i herojski grad, koji je iznedrio brojne velikane. Priču o tome kako je Beograd izvojevao svoju slobodu dužni smo da predamo svojoj deci, kako se ona ne bi izgubila i zauvek zaboravila – poručio je Mali. 

Jedno od velikih razaranja koje je zadesilo Beograd bio je Drugi svetski rat u kojem se vodila borba protiv najvećeg zla u istoriji čovečanstva, rekao je Mali i  podsetio na nebrojeno mnogo žrtava tog rata. 

– S najvećim poštovanjem sećamo se svih onih koji su stradali da bi nam podarili slobodan Beograd i duboko zahvaljujemo svima koji su večeras ovde sa nama, a koji su za to zaslužni. Želimo da obeležavanjem 20. oktobra razvijemo savremenu praksu sećanja, koja se ne ograničava na službene komemoracije, već koja edukativno deluje na mlađe generacije – naglasio je Mali.

Gradonačelnik se osvrnuo i na nesreću koja se desila na obeležavanju godišnjice oslobođenja Beograda 1964, kada su na Avali poginuli sovjetski heroji, među kojima su bili maršal Birjuzov i general Ždanov i kojima danas odajemo počast.  Takođe, ispričao je i istorijski tok zauzimanja Narodnog pozorišta, koje su borci Prve proleterske brigade nekoliko puta osvajali i gubili, uz velike žrtve. Jedinice Crvene armije su naše vojnike uzele u zaštitu i treći put osvojile Narodno pozorište, potpomognute artiljerijom i snažnom vatrom iz tri tenka.

Ovaj događaj, dodao je Mali, najbolje govori o prijateljstvu naša dva naroda, ali i o tome na koji način je svaka zgrada, svaka ulica u Beogradu izvojevala svoju slobodu. 

– Kako bismo gradili sigurnu budućnost za naše sugrađane, mi moramo da gledamo u prošlost, poštujući tragičnu istoriju našeg grada. Danas se za Beograd borimo predanim radom i vizijom. Naš grad danas jeste slobodan, a mi činimo sve da od njega napravimo i udobno mesto za život svakom našem sugrađaninu – naglasio je gradonačelnik, ističući da ubrzani razvoj Beograda više niko ne može da zaustavi i da posle decenije stagnacije, naša prestonica ponosno stoji pred svetom, koji joj otvara vrata.  

Nikola Nikodijević je podsetio da Beograd u svojoj dugoj istoriji ima mnogo svetlih i velikih momenata, te da neke proslavljamo, neke simbolično obeležavamo, a nekih se sećamo s dužnom pažnjom i uz državne počasti. Jedan od potonjih jeste i Dan oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu. 

– Nemar i zla namera, nastali iz želje da se prekraja istorija, marginalizovali su ovaj važan datum. Nakon 2000. pojedinci su iz ideoloških razloga ili političke ostrašćenosti odlučili da se prestane sa obeležavanjem Dana oslobođenja Beograda od fašizma, Dana slobode, kolosalnog dana u istoriji Srbije. O stidu koji sam tada osećao neću da govorim. Danas govorim ponosno i uzdignuta čela o tome da ponovo, bez ustezanja i lažne skromnosti, s dužnim pijetetom obeležavamo 20. oktobar – rekao je Nikodijević i dodao da ovaj dan ima posebno mesto u srcima miliona ljudi.  

Nikodijević je naglasio da je tog dana završeno vreme straha i stradanja. 

– Beograđanima je vraćena nada u budućnost, da zajedništvom možemo da vratimo lepotu i dušu ovog grada – istakao je on. 

Predsednik Skupštine grada je istakao da nas velika pobeda pravde i snage ljudskosti nad silama mraka obavezuje da se sećamo hiljade boraca i civila koji su izgubili živote u borbama za oslobođenje Beograda. Sve te žrtve, naglasio je Nikodijević, mogu se pobrojati u jednu veliku žrtvu – tragediju Beograda pod nacističkom okupacijom. 

– Ta žrtva je nemerljiva i upisuje Beograd u red slobodarskih i pravdoljubivih gradova Evrope – rekao je Nikodijević.

Oni koji govore o zločinima pripadnika srpskog naroda i o navodnoj agresivnoj prirodi ratova koje smo vodili umanjuju stradanje rodoljuba i relativizuju stotine hiljada žrtava, nemoćnih žena i dece. 

– Opasnost ovakvog kontradiktornog pristupa činjenicima i primena dvostrukih aršina pri osvrtu na Drugi svetski rat, jeste balansiranje u zoni između dobra i zla, između časnog imena i večne sramote. Događaje iz prošlosti moramo nazvati pravim imenom – zločin je uvek zločin, a žrtva je žrtva i tu ne može biti jednakosti – naglasio je Nikodijević.

Logori na Banjici i Starom sajmištu, kao i stratište u Jajincima ne propoznaju tu relativizaciju. Na tim strašnim mestima nacisti, ustaše i saradnici okupatora zverski su ubijali političke neistomišljenike i pripadnike nacionalnih manjina, rodoljube i borce za slobodu. Imena stradalih zapisana su u istoriju Beograda zauvek, a oni bezimeni uklesani su u temelje oslobođenog i obnovljenog grada, rekao je Nikodijević, dodajući da je 20. oktobar važan svedok naše uloge u Drugom svetskom ratu i borbe protiv fašizma. 

Put naše budućnosti, slobodne, moderne i razvijene Srbije trasirali su oni koji su dali najvrednije šta su imali – svoje živote za našu slobodu i da nije bilo heroja Drugog svetskog rata danas ne bismo mogli ni da govorimo o našoj budućnosti, zaključio je predsednik Skupštine grada Beograda.

Na Svečanoj akademiji prikazana je muzičko-scenska predstava „Kavkaski orah”. Događaju su prisustvovali narodni poslanici, ministri u Vladi RS, rukovodstvo Grada, članovi Gradskog veća, sekretari i podsekretari Gradske uprave, odbornici Skupštine grada, borci NOR-a i njihovi potomci, predstavnici ustanova kulture Repubike i Grada, urednici i novinari medijskih kuća.