petak, 20. oktobar 2017.

Mladenović: Beograd koristi iskustva i produbljuje saradnju sa Čikagom

Zamenik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović rekao je danas da će Beograd iskoristiti iskustva Čikaga u organizaciji maratona, ali i popeti saradnju na mnogo viši nivo sa ovim bratimljenim gradom. 

– Čikaški maraton je veoma velika manifestacija, sa više od 44 hiljada učesnika iz 140 zemalja i 12 hiljada volontera. Jedan je od šest najvećih u svetu – naveo je Mladenović. 

On je gostujući na Studiju B podsetio da je delegacija Beograda nedavno boravila u Čikagu, gde su ih dočekala otvorena vrata i odgovori na sva pitanja koja su ih zanimala. Predstavnici tog grada pozvani su da dođu u Beograd, a posebno da posete Beogradski maraton, kako bismo i mi njih ugostili u aprilu.

– Delegacija Čikaga nije bila naš gost i mislim da to treba da se desi. Kulturna i obrazovna saradnja postoji i napravljene su dobre osnove, ali ih treba produbiti. Saradnja gradova se nadovezuje na odnos dveju država i čini ga čvršćim. Zato će Beograd koristiti svaku priliku da se i stručnjaci povežu, posebno u segmentu urbanizma i kulture – istakao je Mladenović.

Ovo je veoma značajno i zbog naših sunarodnika koji žive u Čikagu, kako bi se povezali sa maticom i kako bi im se Beograd približio.  

Zamenik gradonačelnika je napomenuo da predstavnici Beogradskog maratona imaju odličnu saradnju sa brojnim drugim, jer je veoma važno razvijati „maratonski, trkački pokret”. 

– Beograd ima dugu tradiciju i to se u svetu respektuje. Važno nam je da postoje veze sa drugim gradovima, kako bi se Beograd preporučio brojnim maratoncima jer je ovaj pokret sve masovniji – rekao je Mladenović. 

Maraton je i sa turističkog aspekta važan za naš glavni grad i Beograd nastavlja da ga podržava jer u njemu vidi ozbiljan potencijal, poručio je Mladenović.