subota, 11. novembar 2017.

Goran Vesić položio venac na Francusko vojno groblje

Gradski menadžer Goran Vesić položio je danas, povodom Dana primirja u prvom svetskom ratu venac na Francuskom vojnom groblju odavši počast francuskim vojnicima koji su pali za oslobođenje Srbije i Beograda.

Vesić je podsetio da je oko 300 hiljada francuskih vojnika zajedno sa srpskom vojskom učestvovalo u proboju Solunskog fronta od kojih je 50 hiljada vojnika poginulo, a njih 375 zauvek sahranjeno na Francuskom vojnom groblju. 

–    Svakog jedanaestog novembra mi njima i njihovim drugovima koji su poginuli van Beograda odajemo počast za ono što su uradili za Srbiju – rekao je Vesić i naveo da je u Prvom svetskom ratu je poginulo između 15-20 miliona ljudi od čega je samo Srba poginulo skoro milion i 250 hiljada.

– Nijedna nacija nije dala takav doprinos pobedi u Prvom svetskom ratu i imala takve žrtve proporcionalno broju stanovnika kao što je imala malena Srbija. Od 707 hiljada srpskih vojnika koji su mobilisani vratilo se svega 160 hiljada. Ono što se desilo u Prvom svetskom ratu postavilo je zauvek temelje saradnje Francuske i Srbije – naveo je Vesić.

    Gradski menadžer je istakao da Srbija danas sa Francuskom ima sporazum o strateškom partenerstvu iz 2011. godine naglasivši da je to partnerstvo zasnovano na krvlju i zajedničkoj borbi u oba svetska rata. 

–    Sa velikim zadovoljstvom mogu da najavim da će narednih dana biti potpisan ugovor sa francuskom Vladom u okviru koga će francuska vlada platiti polovinu sredstava a polovinu će obezbediti srpska za obnovu  spomenika zahvalnosti Francuskoj koji se nalazi na Kalemegdanu. Verujem da ono što se desilo u prošlosti je čvrst temelj naše saradnje i da ćemo mi i Francuska ostati zauvek prijatelji – istakao je gradski menadžer.

Vence na Francusko vojno groblje položio je i Negovan Stanković, državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, predstavnici Vojske Srbije, diplomatski predstavnici, udruženja koja neguju sećanje na Prvi svetski rat i brojni građani.