nedelja, 12. novembar 2017.

Vesić: Predstava Dečjeg kulturnog centra obradovala srpske mališane u Zagrebu

Na inicijativu gradskog menadžera Gorana Vesića, Dečji kulturni centar Beograd odigrao je interaktivnu predstavu „Marko Kraljević od predanja do repovanja” u Srpskoj pravoslavnoj opštoj gimnaziji „Kantakuzina Katarina Branković” u Zagrebu.

Prema njegovim rečima, predstava ima za cilj da podigne svest o srpskoj tradiciji i kulturi i razvije znanja, vrednosti prema kulturnoj baštini.

–    Predstava je spoj lepog i korisnog. Srpski mališani u Zagrebu uživali su u predstavi i družili se sa istorijskim likovima, ali i učili o našoj istoriji kroz glumu i igru. Ovi likovi su ih na kreativan način vratili u srpsko srednjevekovlje, njima danas, nažalost, strano i daleko, a koliko su deca uživala moglo se čuti iz njihovih naknadnih komentara  – rekao je Vesić koji je dodao da je ova predstava organizovana uz podršku Mitropolije zagrebačko-ljubljanske, Srpskog narodnog vijeća, te Ambasade Srbije u Hrvatskoj i Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije.

U srdačnoj atmosferi, naišavši na topao prijem domaćina i publike akteri predstave svojom preciznom i skladnom glumom,  u dobrom ritmu, igrajući s velikim žarom, doprineli su da se interaktivnost predstave, njena zabavna nota, šale, gegovi, pesme za decu intenzivnije dožive.

I ovoga puta pokazalo se da pažljivo nijansirane umetničke, obrazovne i vaspitne komponente omogućavaju  predstavi da komunicira sa publikom različitih uzrastnih i obrazovnih nivoa.

Vesić je podsetio da ovo nije prvi put da se organizuju predstave i gostovanja, ali i da je Grad Beograd u nekoliko navrata ugostio srpsku decu iz Hrvatske.

–    Deca su boravila u našem gradu, posetila znamenitosti Beograda, upoznala se sa našom istorijom, obišla Avalski toranj i družila se sa svojim vršnjacima. Sve to je način da se povezuju sa našom istorijom i ne zaborave svoje korene – rekao je gradski menadžer i dodao da će se nastaviti sa organizacijom gostovanja Dečjeg kulturnog centra u Hrvatskoj što sa nestrpljenjem očekuju mališani i iz Hrvatske i iz Srbije.