ponedeljak, 13. novembar 2017.

Siniša Mali primio priznanje „Najtolerantniji grad regiona”

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali primio je, u ime grada Beograda, priznanje za „Najtolerantniji grad regiona” koje dodeljuje Evropski pokret u Bosni i Hercegovini.

Priznanje je gradonačelniku Beograda uručila delegacija Evropskog pokreta u BiH koju su činili predsednik Predrag Praštalo, potpredsednik Dino Čolić, generalni sekretar te organizacije Haris Plakalo, kao i partner i ambasador Evropskog pokreta Svetozar Stanković.

Dosadašnji nosioci ovog regionalnog priznanja bili su Subotica, Zagreb i Ljubljana.

Evropski pokret BiH od 2010. godine dodeljuje priznanja u različitim kategorijama, a povodom obeležavanja dana i meseci Evrope u BiH.

Gradonačelnik Siniša Mali je, u ime grada Beograda, zahvalio na priznanju i istakao da ova nagrada mnogo znači našem gradu. 

– Grad Beograd je mnogo uradio kako bismo u regionu podigli svest o tome da stvari treba zajedno da menjamo. Još na početku svog mandata imao sam priliku da organizujem Samit gradonačelnika iz regiona kako bismo se više približili i ojačali naše privredne, turističke, kulturne, obrazovne, sportske veze – rekao je Mali.

On je dodao da je na gradu Beogradu velika odgovornost da povuče ceo region ka boljem sutra i u oblasti ekonomije, kulture, sporta, odnosno svega što čini kvalitet života naših sugrađana boljim. 

– Zato ćemo se još više posvetiti tome da opravdamo ovu nagradu koju smo dobili i da iz godine u godinu ceo region napreduje, a da grad Beograd i dalje bude najtolerantniji grad i lokomotiva razvoja celog regiona – naveo je gradonačelnik Mali.

Predsednik Evropskog pokreta u BiH Predrag Praštalo rekao je da je grad Beograd od postanka do danas otvoren za sve dobronamerne ljude, bez obzira na to iz kog dela sveta dolaze ili kojoj naciji i religiji pripadaju. 

– Kosmopolitsku pripadnost i opredeljenje Beograd pokazuje i stalnim porastom i zanimanjem turista iz celog sveta. To ne bi bilo moguće bez prepoznavanja gostiju da se mogu identifikovati sa Beogradom i da dele iste vrednosti kao što su otvorenost, multikulturalnost i posebno visoka doza tolerancije i poštovanja različitosti – rekao je Praštalo.

On je izrazio zadovoljstvo što je nedavno potpisan Memorandum o saradnji između Beograda i Sarajeva, kao i više sporazuma iz oblasti kulture, turizma i nauke, jer je to, kako je rekao, snažan dodatni impuls jačanju prijateljskih odnosa.