ponedeljak, 20. novembar 2017.

Savet za bezbednost opštine Zemun promovisao projekat „Petarde nisu igračke”

Savet za bezbednost Gradske opštine Zemun u saradnji sa Policijskom stanicom „Zemun”, Vatrogasno-spasilačkom jedinicom Zemun, Domom zdravlja „Zemun”, a uz podršku Misije OEBS-a u Srbiji i banke Societe Generale, u okviru projekta „Petarde nisu igračke” organizovao je prvo predavanje za učenike zemunskih osnovnih škola.  

Promocija projekta održana je danas u Policijskoj stanici „Zemun”. Projekat je osmišljen da bi se deca uzrasta nižih razreda osnovnih škola upoznala sa posledicama korišćenja pre svega petardi i na taj način se zaštitila od svih neželjenih pojava. Kao sastavni deo projekta osmišljen je štampani materijal i magneti koji savetima štite decu od upotrebe pirotehničkih sredstava.  

U okviru jednog školskog časa, uz video-materijal, policijski službenik, vatrogasac i pedijatar su objasnili deci posledice koje mogu nastati od korišćenja petardi, počev od zakonskih posledica, požara, pa sve do ozbiljnih povreda.   

Realizacija projekta je započeta pred pripreme za proslavu Nove godine kada nabavkom legalnih i ilegalnih petardi i drugih pirotehničkih sredstava dolazi do povreda koje mogu dovesti i do trajnog invaliditeta.  

– Projekat je deo širih aktivnosti koje sprovodi Gradska opština Zemun u okviru prevencije vršnjačkog nasilja. Prvi segment projekta odnosi se na ciljnu grupu kojom ćemo se baviti u decembru, a to su učenici zemunskih osnovnih škola. Drugi deo odnosi se na roditelje koji treba da se upoznaju sa sankcijama ukoliko njihova deca koriste pirotehnička sredstva i treći segment je podrška lokalne zajednice legitimitetu najavljenih izmena Zakona o javnom redu i miru – rekao je predsednik Saveta za bezbednost i sekretar Skupštine Gradske opštine Zemun Marko Janković.

Svečanost promocije projekta uveličali su učenici Muzičke škole „Kosta Manojlović”, koji su izveli prigodan muzički program, a kroz faze projekta prisutne je vodila pripadnica Policijske stanice „Zemun” Isidora Radovanović.