utorak, 5. decembar 2017.

Grad Beograd započeo projekat „Da se radi i gradi po tvom!”

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali predstavio je danas u Starom dvoru projekat „Da se radi i gradi po tvom” i tom prilikom poručio da će Beograd nakon uvođenja ove novine postati jedan od retkih gradova koji na ovaj način komunicira sa građanima.

Projekat će građanima pružiti mogućnost da učestvuju u procesu odlučivanja i na taj način se direktno pitaju kako će izgledati grad i opštine, odnosno koji će projekti biti realizovani.

U pitanju je, naveo je gradonačelnik, projekat na kojem smo radili nekoliko meseci i koji podrazumeva veće učešće građana u donošenju odluka koje su bitne za grad Beograd.

– Kada smo preuzeli upravljanje gradom, obećali smo da ćemo biti transparentna i otvorena lokalna samouprava. Od prvog dana vrata svih sekretarijata su otvorena za građane, a isto važi i za gradske čelnike, Gradsko veće, moje pomoćnike i mene. Pažljivo slušamo probleme građana i pokušavamo da ih rešimo – rekao je Mali.

Prema njegovim rečima, u proteklom periodu glas sugrađana je takođe bio uziman u obzir, kada su donošene određene odluke uz njihovu pomoć.

– Kada je bilo pitanje koje će boje biti gradski autobusi, građani su izabrali crvenu, a kada je bilo potrebno dati ime novoj ulici, izabrali su heroje sa Košara. Građani su imali priliku da biraju i boje info-tabli u centru grada, a danas je vreme da odemo korak dalje jer želimo da se čuje glas svakog građanina Beograda. Želimo da damo mogućnost Beograđanima da glasaju za projekte koje oni smatraju najbitnijim za njihovu opštinu ili grad. Grad Beograd je za tu svrhu izdvojio 200 miliona dinara u budžetu za narednu godinu. Svaka opština, koja je deo ovog projekta, izdvojiće 10 miliona dinara – istakao je gradonačelnik.

On je dodao da građani mogu da glasaju da li žele novu teretanu na otvorenom, novi park ili asfaltiranje određene ulice. Glasanje će se odvijati preko aplikacije „Beokom servisa” ili preko anketnog listića koji će moći da se preuzme u svakoj opštini koja učestvuje u projektu.

– Osim toga, svaki građanin će moći da kandiduje svoj projekat ili ideju. Na ovaj način želimo da kažemo hvala Beograđanima zbog strpljenja koje su pokazali. Želeli smo da pokrenemo ovakav projekat i ranije, ali nije bilo sredstava, jer smo se svakodnevno bavili krpljenjem zaostalih dugova iz vremena prethodne vlasti. Sada su javne finansije stabilne i želimo da damo mogućnost građanima da učestvuju u vođenju grada – naglasio je Mali.

Gradonačelnik je istakao da Beograd pripada građanima, kao i da je projekat „Da se radi i gradi po tvom” pravi način za ostvaranje te ideje.

– Postoji nekoliko svetskih metropola koje rade nešto slično, pa će Beograd tako postati jedan od retkih gradova na svetu koji na ovaj način komuniciraju sa građanima. Želimo da čujemo gde grešimo ili na koje projekte bi trebalo da obratimo pažnju. Ukoliko se projekat bude pokazao uspešnim, iz godine u godinu ćemo obezbeđivati više novca i zajedno donositi odluke. Zahvaljujem predsednicima svih opština koje su deo ovog projekta, trenutno ih ima 16, jedino nema opštine Novi Beograd – rekao je Mali.

On je pozvao građane da učestvuju u projektu jer im je na raspolaganju 200 miliona dinara u budžetu grada za narednu godinu.

– Taj novac će biti utrošen po inicijativama građana, ali ne bi trebalo zaboraviti ni dodatnih 10 miliona od svake opštine. Na taj način ćemo zajedničkim snagama da pravimo bolji i lepši Beograd, ali i lepšu budućnost za našu decu. Zahvaljujem svima koji su uložili veliki trud u ovaj projekat, koji će, siguran sam, doneti mnogo toga dobrog našem gradu. Ovo je velika promena i nešto što se nikada nije desilo u Beogradu, ali ni u okruženju – dodao je gradonačelnik.

Mali je objasnio da za glasanje postoje dva načina. Prvi je, rekao je Mali, preko „Beokom” aplikacije, a oni koji ne koriste aplikacije mogu otići u svaku opštinu i preko anketnog listića upisati projekat za koji smatraju da im je od interesa.

– Svi predlozi će u vrlo kratkom roku biti na Bg portalu i kada sakupimo sve predloge, predstavićemo ih građanima Beograda i staviti na glasanje. Oni koji budu imali najviše glasova biće urađeni, negde će trebati mesec, dva ili tri, ali to će nam dati mogućnost da donesemo neke odluke i promenimo stvari. Glas Beograđana mora da se čuje i ovo je nešto što do sada niko nije uradio. Rok ćemo produžiti koliko je potrebno, kako bi glasao svako ko to želi – zaključio je Mali.

Događaju su prisustvovali zamenik gradonačelnika Andreja Mladenović, pomoćnici Borko Milosavljević i Slobodan Milosavljević, glavni gradski urbanista Milutin Folić, sekretarka za informisanje Mirjana Pavičić i v.d. sekretara za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinaciju odnosa sa građanima Darko Glavaš, kao i čelnici gradskih opština.