utorak, 5. decembar 2017.

Grad nastavlja da pomaže osobama sa invaliditetom

Član Gradskog veća Dragomir Petronijević prisustvovao je manifestaciji „Rukama do svetlosti” koja je povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom održana u prostorijama Saveza slepih i slabovidih Beograda. Ovom manifestacijom ukazano je na značaj Brajevog pisma, a ujedno je održano i takmičenje u čitanju i pisanju, kao i takmičenje u korišćenju računara.

Petronijević je istakao da i pored toga što nove generacije u radu, školovanju i svakodnevnom životu sve više koriste računare sa govornim softverima, Brajevo pismo je i dalje pismo slepih koje u budućnosti moramo da nastavimo da negujemo. 

– Grad Beograd je u prethodnom periodu dosta radio na obukama i zapošljavanju osoba sa invaliditetom. Posebna pažnja posvećena je obukama iz oblasti informacionih tehnologija. Na našim obukama do sada nije bilo slepih i slabovidih osoba, ali sam siguran da ćemo sa Savezom slepih i slabovidih Beograda započeti saradnju i u ovakvim obukama, kako bi i slepi i slabovidi imali podjednaku šansu u zapošljavanju kao i ostali građani Beograda – rekao je Petronijević. 

On je dodao da će Grad Beograd i dalje učestvovati u postavljanju taktilnih tabli koje slepima omogućavaju da lakše dožive prostor u koji ulaze.

– Table se za sada postavljaju u holove beogradskih opština, ali ćemo ih u budućnosti postavljati i u druge gradske ustanove. Kako bismo zapošljavanje i tehnički pomogli, grad radi na uklanjanju arhitektonskih barijera. Barijere se ne odnose samo na kretanje u invalidskim kolicima, već i na slobodno kretanje trotoarima i drugim pešačkim stazama, postavljanje taktilnih staza. Grad Beograd će u narednom periodu pri svakoj adaptaciji na saobraćajnicama misliti na slepe i slabovide sugrađane, tako što će ugrađivati taktilne staze i postavljati zvučne semafore. U narednom periodu ćemo biti i partneri na projektu kojim će se ozvučiti preko 700 semafora, odnosno preko 60 raskrsnica u Beogradu – zaključio je Petronijević.