sreda, 6. decembar 2017.

Vesić: Uređenje grada i rešavanje infrastrukturnih problema – za bolji kvalitet života ljudi

Gradski menadžer Goran Vesić osvrnuo se danas na proteklu godinu, ocenjujući da gradska vlast može da bude zadovoljna jer je ostvarila ciljeve koje je sebi zadala. On je gostujući na Studiju B podsetio da je prvi cilj bio da se počne sa uređenjem Beograda, što se zaista i radi, a potom i da se počne s rešavanjem nagomilanih infrastrukturnih problema, dok je treći cilj, koji je svakako bio najvažniji, da se poboljša kvalitet života ljudi, naročito u rubnim delovima grada. 

– Mislim da smo mnogo toga uradili zbog čega sam srećan i zadovoljan. Uspeli smo da Beograd promenimo i istovremeno poboljšamo kvalitet života ljudi. U gradu danas imamo više od 1.200 gradilišta, a do kraja godine očekuje se broj izdatih građevinskih dozvola za skoro milion kvadrata. To je bilo nezamislivo do pre samo nekoliko godina – naveo je Vesić.

Sve to utiče na broj turista i znatno veću zaradu od turizma, ali i na nova radna mesta jer kada se „radi i gradi” ona se uvećavaju, dodao je Vesić.

– Svaka politika je dobra samo ako je dobra za ljude, to jest ako ljudi žive u boljoj zemlji i gradu. Suština te politike jeste jednaka razvijenost prigradskih opština i centra grada. Od 2009. do 2013. posredstvom Direkcije za građevinsko zemljište, grad je u sve prigradske opštine uložio oko 400 miliona dinara. U protekle tri i po godine uloženo je milijardu i 250 miliona dinara. Svi u gradu smo složni oko toga da nema dobrog razvoja grada sve dotle dok svi građani nemaju vodu, kanalizaciju, put, javni prevoz, primarnu zdravstvenu zaštitu i dok prigradske opštine ne dostignu stepen razvoja centralnog gradskog dela  – rekao je Vesić.

„Beograd na vodi” je vredan tri i po milijardi evra, podsetio je Vesić, i napomenuo da bi se za tu investiciju otimao svaki grad u Evropi. To je projekat „evropske veličine i vrednosti”, ocenio je gradski menadžer. 

On je dodao da je Beograd jedini kosmopolitski grad na Balkanu, da ima poseban duh, te da je grad koji daje šansu da pokažete šta znate.