četvrtak, 7. decembar 2017.

Vesić: Učešće građana u projektima pobošljava kvalitet života u Beogradu

Projekat „Da se radi i gradi po tvom” ima za cilj da se građani uključe u proces odlučivanja u gradu, istakao je gradski menadžer Goran Vesić, gostujući u emisiji „Svitanje” na TV Pink. 

– Mi pokušavamo da građane što više uključimo u odlučivanje, a sa tim smo krenuli prošle godine na Vračaru, gde smo imali akciju pod nazivom „Vračarske ideje” i predloge građana uključili u budžet. Jedan od takvih projekata je i onaj koji vodi gradski urbanista Milutin Folić, a koji mi nazivamo „narodni urbanizam” i čija je suština da gde god se nešto uređuje, urbani džep ili bilo koja zelena površina, mi građane koji žive u okolnim zgradama preko anketnog listića pitamo za mišljenje. Tako smo uradili Skver Mome Kapora i druge, i tako smo došli i do akcije „Da se radi i gradi po tvom” – kazao je Goran Vesić.

On je istakao da će građani moći da participiraju u odlučivanju putem aplikacije „Beokom servisa” i anketnih listića u opštinama, gde će moći da daju svoje predloge o realizaciji projekata koje smatraju važnim za ceo grad i opštinu u kojoj žive. 

– Grad je izdvojio 200 miliona dinara za projekte, a gradske opštine imaju obavezu da izdvoje po 10 miliona dinara. To je uradilo 15 gradskih opština, sve sem Novog Beograda i Starog grada. Ove opštine inače ne učestvuju ni u jednoj gradskoj akciji i nadamo se da će se i one uključiti, a grad je izdvojio sredstva za projekte na svim gradskim opštinama. Kada se projekti definišu, tada će građani preko aplikacije „Beokoma” moći da glasaju i oni projekti koji budu dobili najviše glasova biće i sprovedeni – kazao je gradski menadžer.

On je istakao da su dosadašnje akcije pokazale da su u pitanju uglavnom projekti koji mogu da poboljšaju kvalitet života, poput rekonstrukcije parkova i zelenih površina i pozvao građane da se uključe u akciju koja će biti transparentna i koja će omogućiti sugrađanima da prate kako se troši novac iz gradskog budžeta.

Vesić je demantovao da fontana na Slaviji ima „muzičkog urednika”, podsetivši da je sam projekat izgradnje fontane postojao još za vreme bivše gradske vlasti, kao i da je izgradnja koštala mnogo manje nego što je prethodna gradska vlast planirala.

Govoreći o idejnom projektu Starog savskog mosta, Vesić je kazao da procenjena vrednost iznosi 48 miliona dinara. 

– Pre nekoliko meseci izabrali smo idejno rešenje i sada je na redu idejni projekat. Posao treba da se završi za devet meseci, nakon čega sledi dobijanje lokacijske dozvole i tender za izvođenje i projektovanje samog mosta. Stari savski most biće repariran i, uz saglasnost građana, postavljen kao pešačko-biciklistički most, a na njegovom mestu dobićemo novi most sa dve tramvajske pruge, četiri automobilske trake, pešačkom i biciklističkom stazom. Na mestu gde budući most bude izlazio kod sadašnje autobuske stanice počinjaće tunel koji će spajati Savu i Dunav i izlaziti u ravni Pančevačkog mosta – kazao je gradski menadžer.

Vesić je istakao da će grad i u budućnosti nastaviti da se izgrađuje, podsetivši da se trenutno u Beogradu nalazi 1.200 gradilišta, da su u toku uređivanja fasada i novih pešačkih zona.

Govoreći o predstojećoj zimskoj sezoni, gradski menadžer podsetio je da JKP „Beograd-put” održava 2.480 kilometara ulica, od čega je 1.800 kilometara u prvom prioritetu. 

– Te ulice moraju biti očišćene u roku od  četiri sata od prestanka padavina jer njima ide javni prevoz. Potom su tu i ulice drugog prioriteta, 1.009 ulica u dužini od 700 kilometara i moramo priznati da su to ljudi koji su heroji grada i koji svoj posao obavljaju veoma dobro – rekao je Goran Vesić, podsetivši da je Beograd jedan od retkih evropskih gradova koji čiste sneg na ovaj način.