četvrtak, 7. decembar 2017.

Vesić: Kalenić pijaca će postati moderna tržnica 21. veka

Gradski menadžer Goran Vesić obišao je danas završene lokale i plato u okviru rekonstrukcije Kalenić pijace i istakao da će jedna od najstarijih beogradskih pijaca postati moderna tržnica 21. veka.  

– Danas su završeni radovi na novim lokalima na Kalenić pijaci iz Njegoševe ulice i tako smo dobili novih 28, umesto nekadašnja 23 lokala koja su bila neuslovna, kako ne bi trebalo da izgledaju lokali na pijacama. Prošle godine smo završili 30 istih takvih lokala iz Ulice Maksima Gorkog, čime je završena prva faza rekonstrukcije Kalenić pijace – rekao je Vesić.

On je podsetio da druga faza rekonstrukcije podrazumeva obnovu mlečne hale i prostora između dve kapije, a radovi će krenuti naredne godine. 

– Do kraja godine, „Gradske pijace” će završiti urbanistički projekat Kalenić pijace kako bi mogli da dobiju dozvolu da se rekontruiše prvo mlečna hala, a potom i prostor između dve kapije. U trećoj fazi će biti rekonstruisan čitav plato, deo podzemne garaže, i tada će ova pijaca, kako smo i obećali, biti konačno rekonstruisana –istakao je Vesić, podsetivši da ova pijaca postoji od 1926. godine, kao i da je zadužbina trgovca Vlajka Kalenića.

On je naveo da je JKP „Gradske pijace”, osim što rekonstruiše Kalenić pijacu, počelo i obnovu palilulske, gde će za 18 meseci nići potpuno novi objekat. 

– Na ovaj način pokazujemo da vodimo računa o tome da se kvalitet života ljudi poboljša jer pijaca je mesto na koje dolazi svaki građanin Beograda. Istovremeno sa pijacom uređujemo i njenu okolinu, ali i komunalni nered – rekao je Vesić, dodavši da ko ne ume da sačuva ovu pijacu, ne zna šta je duh Beograda i tu se pokazuje da li se Beograd voli ili ne, kao i da na ovaj način Kalenić pijaca postaje moderna tržnica 21. veka. 

Pomoćnik gradonačelnika Borko Milosavljević istakao je da rekonstrukcija Kalenić pijace i izgradnja potpuno nove palilulske pijace predstavlja najbolji način da se na primeru JKP „Gradske pijace” pokaže kako su reformisana beogradska gradska preduzeća. 

– Sva gradska preduzeća su 2013. godine bila u velikim dubiozama i borila se za likvidnost, a mi smo za samo tri godine došli u fazu da ona ostvaruju dobit i iz svoje likvidnosti prave investicije poput ovih. Nama jedan projekat poput ove rekonstrukcije Kalenić pijace ne znači samo prostu rekonstrukciju, već način da pokažemo da svaki takav projekat predstavlja osnov za celokupan razvoj, rekonstrukciju i adaptaciju celog jednog kvarta. Rekonstrukcija ove pijace bila je povod da uredimo ceo ovaj prostor i ovaj plato je rezultat sinhronizovane akcije Grada Beograda, „Gradskih pijaca” i Opštine Vračar. Ovde je nekada prostor bio decenijama uzurpiran nelegalnim objektima, gde su neki, tada privilegovani, imali benefite, a naša odluka je da ovaj prostor postane plato od kojeg će benefit imati Beograđani, Vračarci, oni koji žive na ovom prostoru – kazao je Milosavljević.

Predsednik opštine Vračar Milan Nedeljković naveo je da su pijace u svakom gradu Evrope i šire centralno mesto gde se odvija život. Grad, opština i „Gradske pijace” pokazali su svoju ozbiljnost u pristupu projektu rekonstrukcije jedne od najstarijih pijaca u Beogradu koja je predstavljala veliki izazov zbog svoje lokacije. On je izrazio zahvalnost Goranu Vesiću i Borku Milosavljeviću, koji su sve vreme pratili radove i ispunili obećanje, zbog čega je ova pijaca danas „pravi dragulj”.  

U koordinaciji javnih preduzeća „Gradske pijace”, „Zelenila” i „Beograd-puta”, plato je dobio 1.800 kvadrata novog trotoara, 600 kvadrata za parkiranje i 600 kvadrata kolovozne površine pod kockama. Posađeno je 13 novih stabala i postaviće se i veći broj klupa i rekvizita za decu, tako da će ovaj prostor za odmor moći da koriste i najmlađi i stariji sugrađani.

Događaju su prisustvovali direktori „Zelenila”, „Gradskih pijaca” i „Beograd-puta” Slobodan Stanojević, Ivan Sočo i Ivan Tejić.