nedelja, 31. decembar 2017.

Siniša Mali: Radimo sve više jer volimo Beograd

Gradska vlast je zadovoljna postignutim rezultatima u srpskoj prestonici, a u prethodne tri i po godine smo ispunili sva obećanja koja smo dali sugrađanima, rekao je gradonačelnik Beograda Siniša Mali u Jutarnjem programu Telvizije „Pink”.

On je ovog jutra zajedno sa gradonačelnicima Novog Sada i Niša Milošem Vučevićem i Darkom Bulatovićem govorio o razvoju gradova na čijem su čelu, ali i planovima za naredni period, kao i o dočeku Nove godine u tri velika grada Srbije.

Siniša Mali je izrazio zadovoljstvo što se Beograd potpuno promenio i što su u prethodnom periodu vraćeni ogromni dugovi prethodne gradske vlasti.

– Vratili smo gotovo 500 miliona evra i Grad Beograd je danas potpuno stabilan finansijski. Na računu Grada Beograda imamo 14 milijardi dinara, što se nikada ranije nije desilo. Taj novac sada ulažemo u nove vrtiće, domove zdravlja, kanalizaciju i vodovod, nove parkiće i drugo. To je prava politika koja pokazuje koliko smo vredno i marljivo radili. Sada kada smo stabilni imamo osnovu za nove investicije i da razvijamo grad kako treba – istakao je Mali.

Prema njegvim rečima, nikada se više nije gradilo u Beogradu, u ovoj godini je bilo više od 1.100 gradilišta, a posledica toga je rekordno niska nezaposlenost u srpskoj prestonici.

– Gotovo 110.000 nezaposlenih je bilo 2013. godine, a 2017. taj broj je smanjen na oko 88.000. Borimo se za svako novo radno mesto, u Beogradu se otvaraju nove fabrike, tržni centri i uređuju se davno napuštene i zapuštene lokacije. To kako je Beograd izgledao sinoć slika je i prilika onoga za šta se borimo. U ovom trenutku u Beogradu ima oko 100.000 gostiju, a to se nikada ranije nije desilo. Nama je turizam veoma važan, kao i Novom Sadu i Nišu. Razvojem turizma, razvija se i lokalna ekonomija – naglasio je Mali.

Kako je rekao Siniša Mali, ceo tim gradske vlasti se raduje rekonstruisanom Trgu Slavija, Bulevaru oslobođenja, novim vrtićima, rekonstruisanim i novim domovima zdravlja, svakom kilometru kanalizacione i vodovodne mreže, putevima.

– Važno je da se borimo za to da Beograd ima mnnogo turista, da bude lepši i osvetljeniji, ali želimo da CNN, kao što je već rekao, govori iz godine u godinu da je Beograd jedna od top deset destinacija na svetu koju treba posetiti. To pokazuje ispravnost naše politike – precizirao je gradonačelnik Beograda.

Govoreći o Pionirskom gradu, Siniša Mali je rekao da je prethodna gradska vlast uništila taj centar, ali da ga je ova vlast već sredila.

– On je vraćen deci i iz godine u godinu organizujemo razne aktivnosti. Bavimo se budućnošću, a sa novcem koji smo uštedeli i stabilizacijom finansija gledamo vedro i optimistično u budućnost. Sledeće godine rekonstruišemo ulice Kraljice Marije, Džordža Vašingtona, Cara Dušana, Kneza Miloša, gradićemo i gondolu koja će povezivati Kalemegdan sa parkom Ušće, kreće izgradnja postrojenja u Vinči. Mi ćemo raditi i više jer volimo Beograd. Mi menjamo Srbiju, imamo tri najveća grada i ako se kod nas otvaraju nova radna mesta, nove fabrike, to je slika novog Beograda, Novog Sada i Niša, ali i nove Srbije. Borimo se da nam bude bolje i da naša deca svoje snove ostvaruju ovde – naglasio je Mali.

Govoreći o praznicima u prestonici, Siniša Mali rekao je da su beogradske ulice sinoć bile prepune, te da su bili sjajni koncerti i sjajna atmosfera.

– Večeras je centralni koncert ispred Doma Narodne skupštine, gde će nastupiti grupe „Balkanika”, „Riblja čorba” i Aca Lukas. Sutra je za mene velika dužnost i zadovoljstvo da obiđem i prvorođene bebe i da u 12 sati otvorim manifestaciju „Ulica otvorenog srca” – naglasio je Mali.

On je zahvalio gradonačelnicima Novog Sada i Niša na saradnji, što predstavlja, kako je naveo, duh zajedništva koji je i započeo predsednik Aleksandar Vučić.

Gradonačelnik Novog Sada je rekao da je zadovoljan odlazećom godinom, a da po kapitalnim investicijama za razvoj tog grada još optimističnije ulazi u 2018. godinu.

– Danas svi i očekuju mnogo više, a to nas tera da radimo više i budemo bolji – naveo je Vučević.

U Novom Sadu u novogodišnjoj noći će nastupiti Darko Rundek, grupe „Plavi orkestar” i „Sars”.

Gradonačelnik Niša kazao je da postoje dobri razlozi da se sa više optimizma gleda u period koji dolazi. 

– Posle mnogo decenija sada država gleda u jug Srbije, imamo velike projekte, a u ovom trenutku se u Nišu grade četiri velike fabrike – rekao je Bulatović.

U Nišu večeras nasupaju grupe „Van Gog”, kao i „Big bend” i Dejan Petrović.