ponedeljak, 1. januar 2018.

Siniša Mali obišao prvorođene bebe u 2018. godini

Gradonačelnik Siniša Mali obišao je danas prvorođene bebe u Novoj godini i roditeljima uručio novčane poklon-čestitke.  

– Ove godine imamo jedan presedan, prvi put imamo četiri bebe koje su se rodile u isto vreme, prvo u GAK „Višegradska”, Bojana i Anđelija, a u GAK „Narodni front” blizanci Viktor i Aleksandar i to je prelep početak ove godine. U 2017. godini imali smo oko 20.500 beba, a ako se po jutru dan poznaje, očekujemo da 2018. bude još jedna rekordna godina. Svaka od beba dobila je po poklon-čestitku u iznosu od 150.000 dinara – rekao je Mali, koji je zahvalio sponzorima Dejanu Jeremiću, direktoru firme „Sekuesto”, koja je donator 600.000 dinara, i Branku Milekiću, direktoru firme FORMA VS DOO, koja je donirala dečja kolica.

Gradonačelnik je podsetio da je grad polovinom protekle godine usvojio odluku da svakoj majci za svaku bebu rođenu na teritoriji grada Beograda dodeli pomoć od deset hiljada dinara, a svakoj socijalno ugroženoj majci dodatnih 25.000 dinara.

– Od prvog januara krećemo sa praksom da svaka prvorođena beba u porodici dobije dodatnih deset hiljada i to je naš način da pomognemo mladim roditeljima i da im kažemo jedno veliko hvala, ali i da ih podržimo. Kako bude više novca u budžetu, tako ćemo više novca izdvajati upravo za ove svrhe. Naravno, tu je i servis „Halo beba” koji je od kada postoji primio preko milion poziva jer je 24 sata na usluzi mladim roditeljima, a bebi-paket sa neophodnim stvarima za bebu roditelji dobijaju prilikom izlaska iz porodilišta – rekao je gradonačelnik, dodavši da Grad Beograd na ovaj način pokazuje koliko mu je stalo do povećanja nataliteta u prestonici.

On je dodao da se priča o investicijama i rekordima koje Beograd iz godine u godinu pokušava da ostvari, ali, kako je rekao, najbolji pokazatelj koliko smo uspešni kao društvo je upravo broj beba koje se rađaju u Beogradu. 

Doktor Dragan Jeremić iz GAK „Narodni front” istakao je da je dežurna ekipa uradila odličan posao, kao i da je u prošloj godini ova klinika sa 7,5 hiljada zauzela prvo mesto po broju rođenih beba u Beogradu. 

Prve bebe rođene u Beogradu došle su na svet istovremeno u prvom minutu posle ponoći u GAK „Višegradska”. Mama jedne od njih rođene odmah posle ponoći je Dragana Brković, naša reprezentativka u odbojci. Njena ćerka Anđelija teška je 3,25 kilograma i duga 51 centimetar. Drugu bebu rodila je Svetlana Jovanović, ona će se zvati Bojana, ima 3,7 kilograma i duga je 53 centimetra. U GAK „Narodni front” Viktorija Vuković odmah posle ponoći rodila je blizance Viktora (2,55 kg) i Aleksandra (2,1 kg).

Događaju su prisustvovale gradske sekretarke za socijalnu zaštitu i zdravstvo Nataša Stanisavljević i Vera Dražić