sreda, 3. januar 2018.

Od 1. januara dodatni podsticaj za majke prvog deteta

U ovom trenutku oko 175.000 penzionera u Beogradu je dobilo svoje senior kartice, one su besplatne, njihov broj nije ograničen i svi penzioneri mogu aplicirati i ostvariti ovu povoljnost, istakla je gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a.

Ona je podsetila da u Beogradu ima ukupno 406.000 penzionera i da je Grad Beograd u ovom projektu spreman da pruži podršku svakom od njih.

– U ovom trenutku, u projektu „Beogradkse senior kartice” učestvuje 178 kompanija na više od 700 prodajnih mesta gde je moguće ostvariti popuste. Popusti se kreću od 10 do čak 40 odsto, a nama je najvažnije da svi imaju poverenja u Grad Beograd i senior karticu. Sa tom karticom popusti se ostvaruju svakodnevno i zato nam je bilo važno da imamo što više kompanija i da one budu što raznovrsnije. U tome smo i uspeli, tako da danas u sistemu senior kartice imamo popuste od prehrambenih, trgovinskih, ugostiteljskih do zdravstvenih usluga. Uspeli smo da obuhvatimo zaista širok spektar usluga, a na zahtev starijih sugrađana počeli smo da razgovaramo i sa banjama koje se uključuju u ovaj sistem – istakla je Nataša Stanisavljević.

Gradska sekretarka je istakla da je projekat „Beogradske senior kartice” jedan od najlepših gradskih projekata u poslednjih godinu dana, podsetivši da je na njegovom predstavljanju učestvovala i predsednica Vlade RS Ana Brnabić, a da ovaj projekat uživa podršku i predsednika republike. Ona je podsetila i na želju gradova u Srbiji da uvedu ovaj sistem u svoje sredine, naglasivši da će im Grad Beograd pružiti svu potrebnu podršku.

Nataša Stanisavljević je podsetila da je od 1. januara počela da se primenjuje i odluka o dodatnom podsticaju za majke prvog deteta.

– Svaka žena koja se porodi u Beogradu još od jula meseca ima pravo na 10.000 dinara od grada i to je po prvi put da sve Beograđanke imaju pravo na pomoć i novčana sredstva od grada. Sada smo uveli i dodatnu podršku ženama koje rode prvo dete, tako da je od 1. januara krenula i nova pomoć od 10.000 dinara. Dokumentacija je ista kao i za ostale vrste pomoći, dovoljno je doći samo sa ličnom kartom u Sekretarijat za socijalnu zaštitu i mi ćemo pribaviti svu ostalu potrebnu dokumentaciju. Žene koje su socijalno ugrožene imaju pravo na još 25.000 dinara, tako da žena može dobiti ukupno 45.000 dinara. Mi smo prošlu godinu završili sa isplaćenih 128 miliona dinara svim porodiljama u gradu koje su ostvarile to pravo i u ovu godinu smo ušli bez ikakvih dugovanja i sa novim vrstama pomoći – istakla je Nataša Stanisavljević.