nedelja, 7. januar 2018.

Mladenović pozvao Beograđane na lomljenje česnice kod Hrama Svetog Save

Zamenik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović pozvao je Beograđane da se pridruže tradicionalnom lomljenju česnice na platou kod Hrama Svetog Save.

Gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, on je čestitao Božić gledaocima javnog servisa, podsetivši da će nakon božićne liturgije, koju će služiti patrijarh srpski Irinej, na Svetosavskom platou biti održano tradicionalno lomljenje česnice.

– Unija pekara se 27. put pobrinula da Beograđanima obezbedi velike česnice. Pripremili su tri zlatna i 10 srebrnih dukata, dve velike česnice, od kojih će jedna biti podeljena na čak 2.000, a druga na 800 delova. Pozivamo sve Beograđane da nam se pridruže, a Uniji pekara zahvaljujemo jer je i ove godine priredila poklon za Beograđane – rekao je Mladenović.

U pitanju je predivan običaj, naveo je zamenik gradonačelnika, koji svi praktikujemo u svojim domovima, porodično i sa položajnicima.

– Na ovaj način, u zajedništvu i dobrom raspoloženju obeležavamo jedan od najvećih hrišćanskih praznika. Ovde na Svetosavskom platou, u okviru manifestacije „Božićno seoce”, biće nastavljen program. Pravoslavno sportsko društvo „Sveta Srbija” i njihova divna deca će nastupati od 18 časova, sa sjajnim pesmama posvećenim Božiću, tradiciji i pravoslavlju. Očekujemo puno sugrađana, kao što je i bio slučaj od početka manifestacije „Božićno seoce”. Ovde je jako puno sadržaja namenjenih deci i naša je želja da se okupimo i proslavimo veliki praznik sa svojim porodicama – dodao je Mladenović.