petak, 12. januar 2018.

Jubilarno Međunarodno takmičenje solo pevača „Lazar Jovanović”

Ovogodišnje jubilarno, 15. po redu, Međunarodno takmičenje solo pevača „Lazar Jovanović” biće održano od 18. do 21. januara u Zadužbini Ilije M. Kolarca. Četiri dana besplatne operske muzike i više od sto trideset prijavljenih kandidata čini ovo takmičenje najznačajnijim i najeminentnijim operskim takmičenjem u zemlji i šire. Glavna nagrada za laureata takmičenja je solistički koncert sa orkestrom na velikoj sceni Kolarčeve zadužbine.  
Međunarodno takmičenje solo pevača „Lazar Jovanović” svojim višedecenijskim postojanjem sa pravom važi za jedno od najvećih i najznačajnijih operskih takmičenja kod nas. Svake godine takmičenje dočeka preko stotinu učesnika iz skoro deset zemalja. Takmičenje je namenjeno mladim umetnicima spremnim da započnu svoju profesionalnu karijeru i da pred autoritativnim međunarodnim žirijem odmere svoje znanje, umetničke kvalitete i prikažu svoj talenat. Do sada, u žiriju takmičenja pojavljivala su se neka od najvećih imena domaće i svetske muzičke scene i pedagogije, a pobednici takmičenja su se tokom proteklih godina potvrdili kao vrsni muzičari, osvajajući svetske koncertne podijume i operske scene.

Osnovano je 2004. godine u čast čuvenom jugoslovenskom tenoru Lazaru Jovanoviću. Usled izuzetnog porasta važnosti i značaja, od 2016. godine takmičenje se održava pod okriljem organizacije Kulturni element na čelu sa rediteljem Tadijom Miletićem, koji uvode niz organizacionih i umetničkih novina. Prva u nizu značajnih promena je premeštanje takmičenja iz sala muzičkih škola u Zadužbinu Ilije M. Kolarca, a Kulturni element najavljuje ove godine i brojne posebne i značajne nagrade, među kojima su organizacije solističkih koncerata širom grada, radionice, posebni umetnički pokloni i mnogo drugih stvari.