ponedeljak, 15. januar 2018.

Grad nastavlja da povećava ulaganja u kulturu

Grad Beograd je tokom poslednje dve godine dva puta povećavao budžet Sekretarijata za kulturu, a u isto vreme postao turistička prestonica ovog dela Evrope, izjavila je gostujući na Televiziji Hepi sekretarka za kulturu Ivona Jevtić. 

Ona je istakla da je Beograd postao regionalni turistički centar i tu tvrdnju potkrepila statističkim podacima o broju turista koji su posetili srpsku prestonicu u vreme novogodišnjih praznika, ali i tokom čitave godine. 

– Dobri kulturni programi, međunarodna saradnja i povezivanje umetnika bili su u našem fokusu prošle godine, a tako će definitivno biti i tokom tekuće. Grad Beograd ima sjajnu saradnju sa Ruskom Federacijom, ali i Marokom koji će ove godine biti počasni gost „Beogradskog sajma knjiga”, manifestacije koju je prošle godine posetilo više od 190.000 posetilaca – rekla je Ivona Jevtić. 

Govoreći o sadržajima tokom manifstacije „Beogradska zima”, sekretarka za kulturu je podsetila da je klizalište na Trgu Nikole Pašića u funkciji jer temperatura više nije nekarakteristično visoka za ovaj deo godine.

– Grad se potrudio da to ne bude jedina lokacija za ovu vrstu zabave. Klizališta postoje još na Tašmajdanu, Adi Ciganliji i kod Muzeja savremene umetnosti. Cene su simbolične, mogu da se iznajme klizaljke, ali postoji pregršt besplatnih programa u okviru „Beogradske zime”, koja traje dva meseca. Tu su programi za najmlađe i najstarije sugrađane, ali i predstave, besplatni koncerti na Sava promenadi i ispred Skupštine. Potrudili smo se da program bude za svačiji ukus, pa je tako u „Sava centru” organizovana manifestacija „Otmeno”, na kojoj su besplatno mogli da uživaju ljubitelji klasične i džez muzike – naglasila je Jevtićeva. 

Prema njenim rečima, Muzej Nikole Tesle je pre tri godine imao oko 40.000 posetilaca, ali zahvaljujući velikom trudu, dobrom marketingu i promociji, ove godine se broj poseta povećao na više od 123.000. 

– Do 2014. godine, ovaj muzej je imao 74 odsto manji budžet za programsku delatnost. Budžet Sekretarijata za kulturu je povećan u dva puta u poslednje dve godine, pa smo ove godine budžet za konkurse uspeli da povećamo za čak 28 odsto. Putem konkursa, na koje svako može da se prijavi, pomažemo individualnim umetnicima i udruženjima. Sve će blagovremeno moći da se vidi na sajtu Grada Beograda, gde će biti saopštene propozicije koje su tokom prošle godine usklađene sa republičkom regulativom. „Pokrivamo” sve vidove umetnosti, a ocene radova i odluke o sufinansiranju ili finansiranju nekog projekta donosi nezavisna komisija – precizirala je Ivona Jevtić i najavila početak FEST-a 23. februara, rekavši da će u Dvorani kulturnog centra, ali i novom bioskopu u Kapitol parku u Rakovici premijerno biti prikazano više od 100 filmova.