ponedeljak, 15. januar 2018.

Više novca za zaposlene u predškolskom obrazovanju zahvaljujući dobrom gradskom budžetu

Veći budžet Grada Beograda za 2018. godinu omogućio je povećanje plata zaposlenima u predškolskim ustanovama za šta je iz budžeta izdvojeno 650 miliona dinara, izjavio je danas sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak.

– Gradonačelnik je razumeo da je potrebno da se taj novac potroši na predškolsko obrazovanje i ja sam mu zahvalan na tome, kao i Sekretarijatu za finansije s kojim imamo dobru saradnju – rekao je Gak, gostujući na TV Kopernikus.

On je istakao da je ovo sektor u kome je puno urađeno prošle godine, ali da su planovi za 2018. godinu veliki, a kao najvažniji cilj Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu, na čijem je čelu 11 meseci, jeste što manja lista čekanja za vrtiće.

Gak je rekao i da su refundacije za boravak dece u privatnim vrtićima koje sufinansira grad maksimalno ubrzane, pa su tako, zaključno sa današnjim danom, poslati nalozi za uplatu svim roditeljima u ovom sistemu.

– Grad Beograd je uradio puno u predškolskom obrazovanju, imali smo 47.000 dece u vrtićima 2013. godine, dok danas zajedno sa privatnim vrtićima u sistemu subvencije grada imamo oko 70.000 dece obuhvaćene predškolskim obrazovanjem – kazao je Gak.

On je ponovio da će cena državnih vrtića ostati nepormenjena, 5.590 dinara, što je moguće s obzirom da ekonomska cena vrtića, na osnovu koje roditelji plaćaju 20 odsto, nije povećana.