utorak, 16. januar 2018.

Mladenović: Plivanje za Časni krst predstavlja snagu srpske tradicije

Zamenik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović ocenio je danas povodom Bogojavljenskog plivanja za Časni krst da će ovogodišnje plivanje 18. januara još jednom pokazati snagu srpske tradicije i uputiti simboličnu poruku vraćanja korenima. 

Mladenović je izrazio zadovoljstvo da treću godinu zaredom ima priliku da se obrati na konferenciji za novinare koja prethodi plivanju za Časni krst. Poznato je da ova tradicija postoji veoma dugo u našem gradu i praktično nema beogradske opštine na kojoj se na Bogojavljenje ne održava ova manifestacija. 

– Bogojavljensko plivanje je tradicija koja ima višestruki značaj, a pre svega predstavlja fizički podvig plivača u veoma teškim vremenskim uslovima. Oni na taj način pokazuju da vera pobeđuje i da su volja i duhovnost nešto što svi nosimo u sebi. Ovo je jedna od manifestacija koja je uvrštena u program „Beogradske zime”, čime smo na neki način spojili duhovni i svetovni karakter. Sve to je povezano sa Srpskom pravoslavnom crkvom, tradicijom i običajima naše zemlje i kao takvo privlači pažnju velikog broja posetilaca našeg grada. Na taj način Beograd pokazuje izuzetno važnu raznovrsnost i sjajnu sliku koja se šalje u svet – rekao je Mladenović. 

On je dodao da se ove godine očekuju bolji vremenski uslovi nego što je slučaj bio prošle, kada je temperatura iznosila čak minus 15 Celzijusovih stepeni. 

– Najvažnije je da nije bilo problema, što se naravno poklapa i sa očekivanjima za ovu godinu. Ovo je svojevrsna najava svih manifestacija koje će na Bogojavljenje biti održane u Srbiji. Taj običaj se proširio na veliki broj gradova i opština u Srbiji i mi smo u Gradu Beogradu ponosni što je vraćanje ovog običaja krenulo upravo iz srpske prestonice. Počelo je od Zemuna, preko Ade Ciganlije, a ove godine sledi plivanje na Ušću. Plivanje za Časni krst predstavlja simboličnu i važnu poruku vraćanja našeg grada korenima i tradiciji kojima možemo da se ponosimo – dodao je Mladenović i svim učesnicima poželeo puno sreće. 

On je podsetio da je u saradnji sa Kraljevskim redom vitezova, Grad Beograd u više navrata podržao organizaciju „Vitez festa”, koji se svake godine na Vrbicu i Cvete održava u srpskoj prestonici. 

– Time želimo da povratimo viteški duh koji je Beograd imao i koji moramo da negujemo kako bismo na taj način pokazali da je Beograd vekovima bio središte viteških aktivnosti i viteškog pokreta u ovom delu Evrope – zaključio je Mladenović.

Predsednik Upravnog odbora Kraljevskog reda vitezova Hadži Zoran Dušanov Mrđenović istakao je da događaj počinje liturgijom u Crkvi Ružici na Kalemegdanu, nakon čega se svi učesnici skupljaju u litiju i spuštaju na Ušće, ispod spomenika „Pobednik“.

– Spremili smo bogat duhovni i viteški program, a tačno u podne na scenu će stupiti plivači. Za nas je najvažnije da se na Kalemegdanu i nešto kasnije ispod „Pobednika“  okupe ljudi pravog duha i stava prema ovom prazniku koji predstavlja dan Isusovog krštenja – rekao je Hadži Zoran Dušanov Mrđenović.