petak, 19. januar 2018.

Mali: Skoro 200.000 korisnika senior kartice, u sistemu 700 prodajnih mesta

Gradonačelnik Siniša Mali posetio je danas opštinu Mladenovac gde se sa starijim sugrađanima uverio u dobro funkcionisanje senior kartice, nakon čega je obišao i Dnevni centar i klub za starije „Mladenovac 1”. Obilasku je prisustvovala i gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević.

– Danas sam imao priliku da obiđem još jedan maloprodajni objekat kompanije koja se nalazi u sistemu senior kartice i još jednom se uverim da je taj projekat prava stvar za naše penzionere. Popust koji je prodavnica obuće „Metro” obezbedila našoj sugrađanki Ružici Tanasković je čak 30 odsto. Kada bismo sabrali sve uštede koje se na mesečnom nivou ostvare preko senior kartice, u pitanju bi bila brojka od nekoliko hiljada dinara, što na godišnjem nivou može da znači 13. penziju – rekao je Mali.

On je dodao da je to način da se grad zahvali ljudima koji su podneli najteži teret ekonomskih reformi, ali i izgradili Mladenovac i Beograd. 

– Vlada Republike Srbije je radila na povećanju penzija i kako nas u budućnosti budu čekali bolji dani u smislu ekonomije, tako će i primanja penzionera sigurno biti veća. Mi ćemo se truditi da povećamo broj kompanija i prodajnih mesta na kojima se senior kartica može upotrebiti. U ovom trenutku skoro 700 prodajnih mesta je u sistemu za gotovo 200.000 korisnika senior kartice. U narednih desetak dana uručićemo dvestohiljaditu senior karticu, što znači da je gotovo polovina beogradskih penzionera preuzela karticu posle svega dva meseca trajanja akcije – istakao je gradonačelnik.

On je obišao i nedavno renovirani klub za starije i uverio se da naši najstariji sugrađani vole da provode vreme u sjajnoj atmosferi koja ovde vlada. 

– Njima su takođe na raspolaganju mnogobrojne aktivnosti, ali i besplatni izleti koje su grad i opština organizovali. Obećali smo da će tokom ove godine biti izgrađen još jedan klub za starije u Mladenovcu, a trenutno ih na teritoriji grada ima 27. Od tog broja sedam je izgrađeno u protekle tri i po godine, ali ćemo i pored toga nastaviti da radimo na povećanju broja mesta na kojima se naši seniori okupljaju – podsetio je Siniša Mali.

On je naglasio da mu je posebno drago što je grad od sredine 2014. godine u Mladenovac uložio veliki novac. 

– Urađeno je preko 110 kilometara novog asfalta, 25 kilometara nekategorisanih puteva, osam kilometara kanalizacione i tri i po kilometra vodovodne mreže. Za poljoprivrednike ove opštine obezbeđeno je 25 miliona dinara subvencija za traktore, junice i protivgradne mreže samo u minuloj godini. Nastavljamo da radimo na regionalnom vodovodu „Makiš – Mladenovac” kako bi se Mladenovčani priključili na gradski vodovodni sistem. U Ulici braće Badžak ćemo nastaviti drugu fazu radova na povezivanju sa regionalnim putem kako bismo smanjili gužve kod OŠ „Sveti Sava”, koju smo u potpunosti rekonstruisali – rekao je Mali, naglasivši da je svaki stanovnik Beograda važan bez obzira na to da li živi u Mladenovcu, Lazarevcu, na Starom gradu ili Vračaru. 

Prema njegovim rečima, niko do sada nije brinuo o Beogradu na taj način. 

– Na računu grada imamo 14 milijardi dinara i želimo da vratimo taj novac građanima kroz infrastrukturu i ostale projekte koji poboljšavaju kvalitet života u Beogradu. Sledeće nedelje obilazim Lazarevac i novootvorenu fabriku, a podsetiću na fabriku „Meita” koja je otvorena u  Obrenovcu. Sledeća fabrika koju budemo otvarali mora da bude u Mladenovcu. Ova opština to zaslužuje i za to ćemo se zajedničkim radom i izboriti. Broj nezaposlenih je rekordno mali u Beogradu 87.623, a iz meseca u mesec se smanjuje. Opština Mladenovac prihoduje 20 odsto više novca od poreza na zarade, ali te brojke nikada nisu dovoljne i uvek ćemo pokušavati da radnih mesta i novca bude još više – istakao je Siniša Mali.

Predsednik opštine Mladenovac Vladan Glišić rekao je da je želja da se ta opština vrati u vreme kada je ona bila industrijski grad i kada se pristojno živelo.

– Uspeli smo da vratimo nagomilane dugove javnih preduzeća u iznosu od  više od 400 miliona dinara, a zaostale plate radnicima tih preduzeća iz 2012. i 2013. godine su isplaćene. Dosta smo radili i na putnoj infrastrukturi, i u prethodna dva meseca asfaltirano je 70 kilometara puteva – istakao je Glišić.

Ružica Tanasković, penzionerka iz Mladenovca, kazala je da svim penzionerima senior kartica mnogo znači, te da se u toku meseca uštedi nekoliko hiljada dinara, što je na godišnjem nivou značajna suma.