subota, 20. januar 2018.

Gradska izborna komisija obavlja obiman i stručan posao za predstojeće izbore u Beogradu

Gradska izborna komisija za svega nekoliko dana proglasila je šest izbornih lista za predstojeće beogradske izbore, koji će se održati 4. marta. Kako je za RTS rekao predsednik GIK-a Zoran Lukić, posao je fizički i tehnički obiman, a zahteva i stručnost i znanje jer treba prekontrolisati sve kandidature, priloženu dokumentaciju i usaglašenost sa zakonom.

Lukić je precizirao da se GIK trudi da odmah nakon predaje liste počne provera – najpre potpisa birača i to po trideset po kandidatu za odbornika, zatim elektronska provera da li imaju biračko pravo i kontrola papirne izjave u smislu da li je original, overena i da li ispunjava zakonske uslove.

– Rokovi su kratki i iznose 24 sata za proglašenje izborne liste. Predlagači su u principu tačni i do sada nismo imali nikakvih problema – rekao je Lukić.

On je naveo i da su javni beležnici umnogome pomogli jer ne ostavljaju prostora za greške ili falsifikate, s obzirom na to da su oni garant pravne sigurnosti podataka.

– Ovlašćeni predlagači, to jest registrovane političke stranke, koalicije registrovanih političkih stranaka i grupe građana kandidature podnose do 16. februara, nakon čega Gradska izborna komisija ima rok od pet dana da proglasi zbirnu izbornu listu – precizirao je Lukić.

Na osnovu ove liste izrađuju se glasački listići za izbore za odbornike Skupštine Grada Beograda, kako bi Beograđani 4. marta mogli da ostvare svoje građansko pravo. Do sada su jednoglasno proglašene sledeće liste:
– Izborna lista 1. ALEKSANDAR VUČIĆ – Zato što volimo Beograd!,
– Izborna lista 2. Dr VOJISLAV ŠEŠELJ – SRPSKA RADIKALNA STRANKA,
– Izborna lista 3. IVICA DAČIĆ – Socijalistička partija Srbije (SPS), DRAGAN MARKOVIĆ PALMA – Jedinstvena Srbija (JS),
– Izborna lista 4. DA OSLOBODIMO BEOGRAD – Demokratska stranka (DS), Socijaldemokratska stranka (SDS), Nova stranka (NOVA) i Zelena ekološka partija – Zeleni (ZEP – Zeleni),
– Izborna lista 5. ALEKSANDAR ŠAPIĆ – GRADONAČELNIK,
– Izborna lista 6. „Šta radite bre – Marko Bastać”.