četvrtak, 8. februar 2018.

Vesić: Joko Ono dolazi u oktobru u Beograd

Gradski menadžer Goran Vesić ocenio je danas da će predstojeći 57. Oktobarski salon, imajući na umu imena koja će se predstaviti, zasigurno oboriti rekorde i biti najbolji do sada. On je na konferenciji za novinare u galeriji Kulturnog centra Beograda posebno naznačio da će posetioci imati priliku da vide izložbu Joko Ono, na šta je naročito ponosan.

– Kao što znamo, ona iza sebe ima veoma uspešnu umetničku karijeru u različitim oblastima, od popularne i eksperimentalne muzike, filma, vizuelne umetnosti do socijalnog aktivizma. Joko Ono je prava ikona moderne umetnosti i borbe za mir u svetu. Ona je 2002. godine ustanovila nagradu „Lenon Ono” koja se dodeljuje pojedinačno u vrednosti od 50.000 evra umetnicima koji se bore za mir, a potiču iz ratom zahvaćenih područja. Poznati su njeni performansi iz 1964. godine iz Kjota, kada se borila protiv rata u Vijetnamu, ali i iz 2003. godine kada se u Parizu zalagala za okončanje rata u Iraku. Dobitnica je nagrade za životno delo na Bijenalu u Veneciji i veoma smo počastvovani što ćemo imati priliku da ugostimo jedno veliko ime kao što je Joko Ono, kojoj će ovo biti prvi boravak u Beogradu. Sve to se uklapa u promene koje se dešavaju u beogradskoj kulturi – rekao je Vesić.

Gradski menadžer se osvrnuo i na to da je za septembar 2019. godine predviđena izložba Marine Abramovič u Muzeju savremene umetnosti. 

– Želimo da Beograd bude mesto gde će se održavati izložbe umetnika koji su važni i referentni u svetu. Na taj način ćemo beogradskoj publici omogućiti da vidi nešto što je vredno i aktuelno u svetu. Poznato je da Oktobarski salon od 2014. godine postoji kao bijenalna manifestacija, odnosno da se održava svake druge godine. To se pokazalo kao prava odluka jer je već 2016. godine oboren dotadašnji rekord sa ukupno 17.000 posetilaca. To pokazuje da Beograd nije samo poslovni i turistički već i kulturni centar regiona – istakao je Vesić. 

Vesić je podsetio i da će do kraja 2018. projekat rekonstrukcije bivše Vojne akademije na uglu Resavske i Nemanjine ulice biti završen, te da bi 2019. trebalo da počne sama rekonstrukcija, nakon čega će ovaj objekat postati Muzej grada Beograda. On je precizirao da će se muzej prostirati na većoj površini od Narodnog muzeja i da će imati potpuno moderan koncept. 

Gradska sekretarka za kulturu Ivona Jevtić naglasila je da je Oktobarski salon jedna od 11 manifestacija od značaja za Grad Beograd. 

– U pitanju je manifestacija koja izaziva polemike i kritike, što je zaista dobro jer iz svega toga možemo da izvedemo zaključke koji nas teraju da u budućnosti budemo još bolji. Prethodni Oktobarski festival oborio je rekorde posećenosti, za šta je zaslužan čitav tim festivala. Tim čine Grad Beograd, Sekretarijat za kulturu, Odbor festivala, umetnički direktori i svi zaposleni koji ulažu veliki trud kako bi ova manifestacija bila reprezentativna i zadovoljila ukuse mnogobrojnih posetilaca – rekla je Ivona Jevtić.

Kustos 57. Oktobarskog salona Gunar Kvaran zahvalio je na pozivu i istakao da mu je velika čast što je izbor pao na njega. 

– Već nekoliko puta smo boravili u Beogradu i zaista se svaki put sa velikim zadovoljstvom vraćamo. Organizacija Oktobarskog salona je složen posao i od početka smo se zapitali kako da koncipiramo temu i pronađemo umetnike koji bi mogli da ispune očekivanja publike – rekao je Kvaran.  

Manifestacija se održava pod sloganom „Lepota kakofonije” od 14. septembra do 28. oktobra. U galeriji Kulturnog centra Beograda, SANU, zgradi Muzeja grada Beograda, Galeriji U10 i Remontu predstaviće se 68 umetnika.