petak, 9. februar 2018.

Predlozi i potrebe građana kreiraju politiku grada

Više od 22.000 predloga u okviru projekta „Da se radi i gradi po tvom” govore koliko Beograđani  vole svoj grad, ali i žele da se sa svojom idejom uključe u unapređenje njegovog rada, rekao je pomoćnik gradonačelnika Borko Milosavljević.

On je, gostujući na TV Studio B, istakao da se među tim predlozima nalaze tekući, životni problemi u zavisnosti od toga u kom delu grada se živi.

– Ako posmatramo grad kao celinu, pobedu je odneo projekat koji znači izgradnju kanalizacione mreže na levoj obali Dunava. Na drugom mestu su igrališta za decu, ozelenjavanje i pravljenje više parkova u Beogradu, zatim unapređenje javnog prevoza, kanali i problem stanovnika leve obale Dunava s obzirom na podzemne vode i kišnu kanalizaciju i na petom mestu su bolnice i domovi zdravlja – rekao je Milosavljević.

On je dodao i da, kada je reč o projektima na nivou opština, građani su veoma aktivno pokazali želju da učestvuju i da sugerišu, ali potvrdilo se da su to isti projekti koji su zvanično strategija Grada Beograda i koje je grad pokrenuo.

– Ključna parola naše strategije je da svaki građanin Beograda ima kvalitetno mesto za život. Za to je potrebna dobra infrastruktura, kanalizacija, vodovod, dobro funkcionisanje javnih preduzeća, a onda dolaze investitori i otvaraju se nova radna mesta. Predlozi građana su u stvari smernice za nas jer su oni na ovaj način prepoznali i ukazali na probleme – rekao je pomoćnik gradonačelnika, dodavši da projekat „Da se radi i gradi po tvom” s jedne strane gradu daje informacije gde i kako usmeriti dalje aktivnosti, ali i potvrdu da li se dobro radilo.

On je ponovio da  su dve godine potrošene na vraćanje ogromnoh kredita koje je iza sebe ostavila prethodna vlast.

– Mi smo morali da vratimo više od 500 miliona evra starih dugova, kao i da radimo na tome da javna preduzeća koja su bila na ivici propasti postanu jake i dobre kompanije koje unapređuju život i rad građana. Sada smo došli u fazu da sa svojim građanima možemo veoma aktivno da komuniciramo i zajedno određujemo dalje strateške i operativne poteze na terenu – istakao je Milosavljević.

On je podsetio da je procedura takva da će sada svi građani imati mogućnost da preko aplikacije „Beograđani” glasaju za prvih pet rangiranih projekata kako na nivou grada tako i na nivou svake opštine. 

– Nakon oko dve nedelje, mi ćemo definitivno zaključiti te liste i rangirati projekte i oni će na osnovu toga biti finansirani iz sredstava budžeta koja su za ove namene izdvojena. Međutim, nećemo zaboraviti sve projekte koji su došli, jer veliki deo komunalnih projekata može da se finansira iz redovnih poslovanja gradskih javnih preduzeća, a jedan deo se već nalazi na njihovom programu. Mi nikada nismo pravili programe poslovanja preduzeća a da prethodno nismo konsultovali predsednike opština i pitali građane na terenu – istakao je Borko Milosavljević, dodajući da njihove potrebe treba da kreiraju politiku grada.

On je podsetio da je za realizaciju ovog projekta grad izdvojio 200 miliona dinara, a opštine po deset miliona i dodao da će se sa ovim projektom nastaviti. 

Govoreći o reformi javnih preduzeća, pomoćnik gradonačelnika je istakao da je sistem uspostavljen, znaju se pravila igre jer se zna šta radi osnivač a šta menadžment preduzeća i postoje mehanizmi kontrole. 

– Uspostavili smo javno-komunalni sistem koji ostvaruje profit i koji je u funkciji građana i njihovih potreba. Dobar primer su JKP „Gradske pijace” koje je  2013. godine imalo oko milion dinara dobiti, a da nije skoro imalo nikakvih ulaganja, a danas posluju sa velikim uspehom i premašuju plan za više od 40 odsto – rekao je Miosavljević.