petak, 9. februar 2018.

Vesić: Beograd je grad koji se seća svojih znamenitih ljudi

Gradski menadžer Goran Vesić i predsednica Opštine Savski venac Irena Vujović otkrili su danas u Resavskoj 84 spomen-tablu posvećenu Miodragu Petroviću Čkalji, jednom od najvećih prvaka srpskog i jugoslovenskog glumišta. 

Vesić se istakao da je ovo mali deo zahvalnosti koju Grad Beograd duguje Čkalji i zahvalio je Opštini Savski venac na realizaciji ove inicijative. 
Miodrag Petrović Čkalja je, zajedno sa Mijom Aleksićem, obeležio našu glumu u drugoj polovini 20. veka, podsetio je Vesić, i najavio pokretanje inicijative da i neka od nagrada ponese ime po istaknutom glumcu.

– Naša je obaveza da se sećamo ovih ljudi. Na Savskom vencu je podignut spomenik Milutinu Milankoviću, dok je samo na Vračaru u poslednje vreme obeleženo spomen-tablama dvadesetak zgrada u kojima su živeli naši znameniti sugrađani. Istorija sećanja je takođe veoma važna. Na ovaj način pokazujemo da smo društvo koje zna da se makar posthumno oduži znamenitim ljudima ako to nije učinjeno za njihovog života, što kod nas i nije retkost – ukazao je gradski menadžer. 

On je istakao da se postavljaju novi standardi jer je Beograd grad koji se seća svojih znamenitih ljudi i svoje istorije, ukazavši da ko ne uči iz svoje istorije, suočava se sa istim greškama i u budućnosti.   

Inicijativu za postavljanje spomen-table pokrenuli su stanovnici Savskog venca, tačnije Mesne zajednice „Zapadni Vračar”, istakla je Irena Vujović. 

– Ova spomen-tabla je mali znak pažnje opštine koja je izašla u susret inicijativi građana da se ne zaboravi lik i delo Miodraga Petrovića Čkalje. Na Savkom vencu ima mnogo kulturno-istorijskog sadražaja koje ne traba zanemarivati, kao i drugih istaknutih ličnosti na čiji će rad opština ukazati takođe postavljanjem spomen-tabli – najavila je Vujovićeva.  

Otkrivanju spomen-table u „Čkaljinom sokačetu”, koje spaja Resavsku i Ulicu kneza Miloša, prisustvovali su sin i unuka istaknutog glumca koji je poslednjih 30 godina živeo na toj adresi, kao i mnogobrojni prijatelji i poštovaoci Čkaljinog lika i dela.