ponedeljak, 12. februar 2018.

Siniša Mali: Projekat „K Distrikt” za novo ruho Dorćola

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali prisustvovao je danas predstavljanju projekta „K Distrikt” i tom prilikom poručio da će poslovno-stambeni kompleks na mestu nekadašnje fabrike „Beko” na Dorćolu u potpunosti promeniti fizionomiju tog dela grada. 

Događaju je prisustvovao glavni gradski urbanista Milutin Folić. 

Mali je istakao da je prostor nekadašnje fabrike „Beko” na Dorćolu u potpunosti zapušten već dugi niz godina. Iako je u ovom trenutku situacija nepromenjena, naveo je Mali, danas smo videli kako će ovaj deo grada uskoro da izgleda. 

– Ovde će se nalaziti poslovno-stambeni kompleks koji će početi da se gradi već ove godine. U pitanju je investicija od skoro 200 miliona evra, a biće izgrađeno 115.000 nadzemnih kvadrata, plus dve podzemne garaže. Ovo je jedna od najatraktivnijih lokacija u Beogradu, tu su Sava, Dunav i Kalemegdan. Projekt, čijoj smo prezentaciji prisustvovali danas, u potpunosti će se uklopiti u istorijsko jezgro našeg grada – ocenio je gradonačelnik.

Prema njegovim rečima, veliki broj lokacija u Beogradu je dugo godina bio zapušten poput Rajićeve, gde danas imamo moderni tržni centar. 

– Beograd na vodi je najveće gradilište u Beogradu, a bio je pravo ruglo pre početka radova. Za nekoliko nedelja počinje izgradnja projekta „Belgrade skyline” na početku Ulice kneza Miloša, na mestu gde se svojevremeno nalazio savezni SUP.  Na mestu nekadašnje fabrike IKL sada takođe niče stambeno-poslovni kompleks, a tako će biti i ovde gde je nekada radila fabrika „Beko”. Želimo da aktiviramo dobre lokacije, da gradimo i pokrenemo domaću građevinsku industriju i privredu, a ujedno činimo Beograd i Dorćol lepšim mestima za život – rekao je Mali.

On je zahvalio Borisu Podreki koji je, kako je rekao, uradio mnogo dobrog za Beograd. 

– Neke njegove ideje su sprovedene u delo, pre svega o pretvaranju većeg dela centra grada u pešačku zonu. Ovaj projekat će po završetku radova sigurno postati jedan od simbola našeg grada. Zahvaljujem i holandskim investitorima koji su pronašli motiv da učestvuju na našem tržištu nekretnina. To tržište raste iz dana u dan, ali je sigurno da investitor traži ne samo zaradu već i priliku da ostavi svojevrstan „pečat” u gradu – dodao je gradonačelnik. 

On je naglasio da u Beogradu pre samo nekoliko godina nije bilo investitora i investicija, ali da se sada, kada je to promenjeno, grad trudi da bude efikasan u izdavanju građevinskih dozvola. 

– Beograd je prošle godine izdao građevinskih dozvola za više od milion kvadratnih metara. Izuzetno sam zadovoljan činjenicom da će Beograd dobiti novi izgled u ovom delu grada. Investitor privodi kraju posao oko projekta, očekuje izdavanje građevinske dozvole, pa bi krajem leta ili početkom jeseni gradnja mogla da počne. Radiće se u tri faze, a posebno mi je drago što će stara fabrička zgrada firme „Beko” biti sačuvana i postati hotel ili poslovna zgrada – zaključio je Mali. 

Boris Podreka je projekat „K Distrikt” nazvao izuzetno harizmatičnim, jer je u pitanju stari deo grada koji obiluje kulturno-istorijskim spomenicima. 

– Velika pažnja biće usmerena ka deci i prostoru u kojem se ona igraju, ali ništa manje važan neće biti ni bulevar koji će ići od Kalemegdana do Dunava – rekao je Podreka. 

Predstavnik investitora – kompanije „Pinakl” iz Holandije Meno de Jong smatra da bi kompanija za koju radi trebalo da bude ponosna jer je dobila poverenje da razvija stari deo Beograda. 

– Srećni smo što ćemo sarađivati sa arhitektom svetskog glasa kakav je Boris Podreka. Ovaj prostor na neki način predstavlja istoriju Beograda i Srbije, a ubeđeni smo da realizacijom ovog projekta činimo dobru stvar za čitavu zajednicu – rekao je Meno de Jong.