sreda, 14. februar 2018.

Otvorena manifestacija „Sveti Trifun na Savskom vencu- U slavu knjige i vina”

Manifestacija „Sveti Trifun na Savskom vencu – U slavu knjige i vina” otvorena je danas u Kući kralja Petra I, a bogat program za sve ljubitelje vina i knjige biće nastavljen i sutra, saopštavaju iz opštine Savski venac.

Otvarajući manifestaciju, predsednica opštine Savski venac Irena Vujović je istakla da na Savskom vencu postoje vinarije za koje mnogi građani nisu ni znali, a da je ovo samo početak jedne lepe tradicije.

–Trudićemo se da zbog velikog interesovanja manifestacija „Sveti Trifun na Savskom vencu - u slavu knjige i vina” bude stalno u okviru ponude Turističke organizacije Savskog venca.  Građani Savskog venca i Beograda moći će danas i sutra da uživaju ovde u Kući kralja Petra. Nadam se da ćemo biti dobri domaćini, s obzirom da   imamo i goste vinare iz Mađarske, Hrvatske, Češke, Slovenije i Bosne i Hercegovine – rekla je Vujovićeva.

Predsednik Udruženja „Vinski putevi Srbije” Zoran Rapajić rekao je da su Beograd i Beč jedina dva glavna grada u svetu koji imaju vinograde na svojoj teritoriji, da Beč to obilato koristi, a da smo mi krenuli sada. Rapajić je tim povodom istakao da ogroman potencijal koji Beograd ima kada je vinski put u pitanju, prepoznao i podržao Grad Beograd.

U sklopu manifestacije „Sveti Trifun na Savskom vencu – u slavu knjige i vina”, posetioci će danas i sutra u Kući kralja Petra moći da pogledaju izložbu vina iz Srbije „Vinski i drugi putevi”, kao i izložbu slika Milutina Dedića „Istina je u nama” posvećenu knjigama i vinu. Takođe, biće predstavljen projekat „Panonski vinski koridor”, a održaće se i aukcija starih knjiga i vina, kao i degustacija vina. Baš kao što su organizatori – Vinski putevi Srbije i Turistička organizacija Savskog venca najavili, biće to spoj istorije, zabave i pre svega lepog druženja. 

Kao sastavni deo manifestacije, sutra će u prostorijama opštine Savski venac biti potpisan sporazum o pristupanju vinskog udruženja Mađarske „Panonskom vinskom koridoru”.