nedelja, 18. februar 2018.

Vesić obišao Prihvatilište za odrasla i stara lica i najavio proširenje kapaciteta

Gradski menadžer Goran Vesić i gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević obišli su danas Prihvatilište za odrasla i stara lica i razgovarali sa korisnicima o unapređenju usluge u toj ustanovi. 

Vesić je podsetio da je Prihvatilište otvoreno davne 1974. godine, ali da objekat do pre mesec dana nije bio uknjižen zbog čega nije postojala mogućnost njegove rekonstrukcije ili adaptacije.  

– Sada su se stekli uslovi da možemo da razmišljamo o nekom vidu rekonstrukcije postojeće zgrade, ali i o izgradnji novih objekata ovog tipa u drugim delovima grada. Cilj je da ova usluga bude dostupna svima kojima je neophodna – najavio je Vesić.

On je podsetio da je kapacitet ustanove 104 kreveta, da u Prihvatilištu trenutno boravi oko 120 osoba, od kojih je 40 lica nepokretno. 

– Grad Beograd je obezbedio ovim ljudima sve što im je neophodno za normalno funkcionisanje, a onda se zajedno sa Centrom za socijalni rad traži rešenje za svaki pojedinačni slučaj. Ako želimo da budemo odgovorno i razvijeno evropsko društvo moramo da pokažemo odgovornost prema najugroženijim kategorijama stanovništva, a ovi ljudi u Prihvatilištu to svakako jesu – istakao je Vesić i zahvalio osoblju jer rade veoma težak i odgovoran posao. 

Sekretarijat za socijalnu zaštitu Grada Beograda kompletno finansira Prihvatilište za odrasla i stara lica, dok su u poslednje tri godine povećana davanja za više od 20 odsto, istakla je Nataša Stanisavljević.

Ona je dodala da je tim sredstvima omogućen kontinuiran rad – 24 sata svakog dana, koliko je ova ustanova dostupna svima kojima je takav vid pomoći potreban. 

Takođe je dodala da je pokrenuta izrada projektnog zadatka i prikupljanje projektne dokumentacije kako bi se videlo da li će postojeće prihvatilište biti rekonstruisano ili adaptirano, a u cilju proširenja postojećih kapaciteta. 

– Pored toga, kreće se i sa novim konceptom socijalne zaštite u gradu Beogradu koji će podrazumevati otvaranje još ovakvih ustanova, jer nije funkcionalno da na celoj teritoriji prestonice postoji samo jedna ustanova koja će primiti sve one koji su u stanju socijalne potrebe. Novi koncept podrazumeva i povezivanje sa Nacionalnom službom za zapošljavanje i Centrom za socijalno preduzetništvo kako bi korisnici Prihvatilišta mogli da ostvare dokvalifikacije ili prekvalifikacije za buduće zaposlenje – istakla je Stanisavljevićeva i podsetila da je u toku prošle godine Prihvalitilište okrečeno, nabavljeni su novi kreveti i ostali mobilijar. 

Direktorka Prihvatilišta Nevenka Nikić Simatković zahavlila je gradskom menadžeru i resornoj sekretarki na velikoj podršci i dodala da se nada skorom proširenju kapaciteta te ustanove.