ponedeljak, 19. februar 2018.

Siniša Mali: U izgradnju nove Palilulske pijace biće uloženo 1,3 milijarde dinara

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali obišao je danas radove na izgradnji nove Palilulske pijace i poručio da će Beograđani, po okončanju izgradnje, moći da uživaju u najmodernijem i najfunkcionalnijem pijačnom objektu u Srbiji, ali i u ovom delu Evrope.

U obilasku su bili i glavni gradski urbanista Milutin Folić, pomoćnik gradonačelnika Borko Milosavljević, predsednik opštine Palilula Aleksandar Jovičić, kao i direktor JKP „Gradske pijace” Ivan Sočo.

Mali je istakao da će radovi biti završeni na proleće 2019. godine, kada će Palilulska pijaca biti najlepša, najmodernija i jedina potpuno natkrivena pijaca u našem gradu. 

– Vrednost radova je oko 1,3 milijarde dinara, odnosno oko 11 miliona evra. Pijaca će imati četiri nivoa, od čega će dva činiti podzemne garaže za zakupce i kupce. Pijaca će biti u prizemlju, dok će na spratu biti restorani, kafići i prodavnice suvenira. Želimo da Palilulska pijaca bude primer kako bi svaka pijaca u gradu trebalo da izgleda, a ovo je ujedno i najveća aktuelna investicija JKP „Gradske pijace”. Rekonstrukcija Palilulske pijace je primer kako se ovakvim projektima može promeniti izgled čitavog dela grada – rekao je Mali.

Prema njegovim rečima, paralelno sa radovima na izgradnji nove pijace biće sređene i fasade okolnih zgrada, uključujući i Petu beogradsku gimnaziju.

– U poslednje četiri godine urađeno je mnogo toga i na svakoj gradskoj pijaci može da se vidi neka pozitivna promena. Na Kalenić pijaci je izgrađeno 58 novih lokala, a tek slede još dve faze rekonstrukcije čitave Kalenić pijace. Na pijaci Bajloni zamenjene su stare tezge, a ukupno je u poslednje četiri godine postavljeno oko 1.600 novih tezgi na svim gradskim pijacama. Postavljeno je i 1.300 repariranih tezgi, dok je asfaltom „prevučeno” oko 61.000 kvadratnih metara pijačnog prostora. Pijace su nova, lepa slika Beograda, mesta gde naši sugrađani često odlaze i provode dosta vremena, zbog čega hoćemo da pijace budu primer lepšeg i boljeg Beograda – dodao je gradonačelnik.

On je zahvalio Aleksandru Jovičiću, predsedniku opštine Palilula, ali i rukovodstvu JKP „Gradske pijace” sa Ivanom Sočom na čelu.

– „Pijace” nisu nikada postizale bolje rezultate, a svih 11 miliona evra koji će biti uloženi u novu Palilulsku pijacu dolaze iz sopstvenih sredstava, što dovoljno govori o važnosti konsolidacije javnih finansija. Vratili smo nasleđene dugove bivše gradske vlasti i sada možemo da investiramo u nove pijace, parkove i  fasade, odnosno sve ono što život u Beogradu čini boljim i lepšim – zaključio je Mali.

Predsednik opštine Palilula Aleksandar Jovičić zahvalio je Gradu Beogradu i gradonačelniku.

– Kada smo saopštili da počinje izgradnja nove Palilulske pijace, mnogi nisu verovali. Sada kada vide radove, jasno im je da naša obećanja nisu bila prazne priče. Politika koju sprovodi gradonačelnik Beograda bazira se na razvoju svih delova grada, a građani su, nakon svega viđenog na ovom gradilištu, uvereni da ćemo završiti i druge projekte poput mosta na Dunavu kod Ade Huje, Doma zdravlja u Borči ili rekonstrukcije ambulante u Višnjičkoj banji – rekao je Jovičić.