petak, 23. februar 2018.

Večeras počinje Fest, gledaoce čeka 115 premijera

Međunarodni filmski festival počinje večeras, a otvara ga film „Tri bilborda ispred Ebinga u Misuriju”. Večeras će biti dodeljeno i posebno priznanje „Beogradski pobednik” oskarovcu Ištvanu Sabu, za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti, a 3. marta će ovu nagradu dobiti glumica Neda Arnerić, izjavila je danas sekretarka za kulturu Ivona Jevtić gostujući na Televiziji Kopernikus.

– Na ovogodišnjem Festu, čiji je moto „Priđi bliže”, imaćemo 115 premijera, kao i Festić koji je prilagođen deci. Ove godine je odvojen najveći budžet za ovu manifestaciju i to 30 miliona dinara samo od Grada Beograda, dobili smo i podršku Ministarstva za kulturu i informisanje, kao i podršku društveno-odgovornih kompanija koje su prepoznale značaj kulture – istakla je Ivona Jevtić, koja je i predsednik Odbora Festa.

Prema njenim rečima, nije bilo lako odabrati kvalitetne filmove sa dobrom porukom, ali i naći 115 premijera. Mi smo to uspeli i mislim da će publika biti zadovoljna, navela je ona, i dodala da je svečano otvaranje večeras u 19 sati, te da su za većinu filmova karte već rasprodate.

– Ovo je festival na koji Beograd mora da bude ponosan. Svake godine donosimo neke nove odluke i proširujemo delatnost i vidokrug Festa na još neke sale. Fest vezujemo za „Sava centar”, ali on se održava i u Kulturnom centru Beograda i Domu omladine. Ideja je da kultura ne može biti samo privilegija „kruga dvojke”, pa ćemo tako imati projekcije i u Sopotu, Centru za kulturu „Vlada Divljan”, u bioskopu „Roda” na Čukarici, u sinepleksu u Delta sitiju i prvi put u rakovičkom bioskopu „Cinegrand”. Napravili smo malu decentralizacioju i to je dobar potez – objasnila je sekretarka.

Ona je podsetila da je Oktobarski salon pre dve godine postao bijenalnog karaktera i navela da je ta odluka doneta po ugledu na svetske metropole kao što su istambulsko, venecijansko i berlinsko bijenale. 

– Ove godine ćemo imati čuvenu Joko Ono u Beogradu na ovoj manifestaciji, a očekuje se i veliki broj posetilaca, ali i manifestacija u narednom periodu – kazala je ona i dodala da Grad Beograd ima sjajnu saradnju sa Ruskom Federacijom i podsetila da je prošle godine u maju organizovana manifestacija „Dani Beograda u Moskvi”.