utorak, 27. februar 2018.

Otvorena renovirana Biblioteka „Ilija Garašanin” u Grockoj

U Grockoj je otvorena renovirana Biblioteka „Ilija Garašanin”. Domaćin skupa bio je Dragoljub Simonović, predsednik gradske opštine Grocka, a događaju su prisustvovale Ivona Jevtić, sekretarka za kulturu, i Jasmina Ninkov, direktorka Biblioteke grada Beograda.

Predsednik Simonović je naglasio značaj renoviranja biblioteke i naveo dalje planove Opštine Grocka koji obuhvataju obnovu decenijama zapuštene dvorane Doma kulture. Direktorka Ninkov je zahvalila Opštini Grocka na zalaganju i divnom prostoru koji meštani Grocke od sada imaju na raspolaganju, dok je sekretarka za kulturu Ivona Jevtić naglasila podršku grada i ulaganja u sadržaje i prostore kulture. 

Biblioteka „Ilija Garašanin” nalazi se u okviru zaštićene ambijentalne celine „Gročanska čaršija”, koja je od velikog značaja za Republiku Srbiju. Ovaj važan ambijent kulture je zalaganjem Gradske opštine Grocka i finansijskom podrškom Grada Beograda u potpunosti rekonstruisan tokom 2016. godine. Na predlog Gradske opštine Grocka i Centra za kulturu ove opštine, rekonstrukcija zaštićene ulice je obuhvatila i obnovu Biblioteke „Ilija Garašanin”, koja je bila u izuzetno lošem stanju. 

Javnu biblioteku u Grockoj sredinom 19. veka osnovao je poznati državnik i žitelj Grocke Ilija Garašanin, po kome je i dobila ime, a zatim je bibliotekom rukovodio Narodni univerzitet Grocke, da bi krajem prošlog veka postala organizaciona jedinica Biblioteke grada Beograda. 

Obnovom biblioteke za ovaj prostor predviđena je još jedna važna uloga kulture. Reč je stalnoj muzeološkoj postavci legata profesora dr Aleksandra Kostića. Legat je pune dve decenije bio daleko od očiju javnosti, a uskoro će se nalaziti u ulaznom prostoru biblioteke koji je opremljen rustičnim vitrinama.