petak, 2. mart 2018.

Mladenović: Nastavljamo rad na poboljšanju položaja nacionalnih manjina

Zamenik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović obratio se danas u Starom dvoru učesnicima okruglog stola pod nazivom „Beogradski složni mozaik”, koji je posvećen pravima i položaju nacionalnih manjina. Organizatori skupa su Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave i Kancelarija za ljudska i manjinska prava Vlade Republike Srbije, u saradnji sa Gradom Beogradom.

Mladenović je tom prilikom naglasio da je Beograd otvoren grad, u kojem se stanovništvo ne određuje prema nacionalnoj pripadnosti. 

– Skup „Beogradski složni mozaik” govori o očuvanju duha Beograda, odnosno duha otvorenosti prema svima. Grad Beograd ima odličan odnos sa predstavnicima Saveta nacionalnih manjina, ali i sledi politiku Vlade Republike Srbije i Kancelarije za ljudska i manjinska prava Vlade Srbije. U tom smislu, ovakve konferencije i skupovi veoma su važni za dijalog, razmenu iskustava, predstavljanje ili iznošenje problema sa kojima se zajedničkim snagama moramo uhvatiti u koštac – rekao je Mladenović.

On je podsetio da je u prethodnom periodu urađeno zaista mnogo na stambenom zbrinjavanju najugroženijih grupa u našem gradu. 

– Rezultati su vidljivi, pre svega, u smislu velikog broja novih stambenih jedinica i čitavih naselja gde smo zbrinjavali porodice koje su duži niz godina živele u nehumanim uslovima. Beograd kao glavni i najveći grad ostaje sigurno pod najjačom lupom javnosti kada je reč o socijalnoj politici. Nastavljamo sa vođenjem odgovorne socijalne politike – poručio je Mladenović. 

Gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević je istakla da svi građani Beograda bez obzira na nacionalnu pripadnost mogu da ostvare sva prava i usluge socijalne zaštite i sve vrste podrške koje grad pruža.

– U prethodnom periodu mnogo je urađeno na unapređenju položaja pripadnika romske populacije u Beogradu. Najznačajniji rezultati su dva velika projekta – „Sagradimo dom zajedno” i zbrinjavanje porodica koje su živele u neformalnom naselju ispod Mosta na Adi. U okviru prvog, 121 romska porodica dobila je stambenu podršku bilo dodelom socijalnih stanova, kupovinom montažnih kuća ili kuća sa okućnicom, dok je u okviru drugog projekta 51 porodica dobila krov nad glavom. Grad Beograd sistemski i na međusektorski način prati ostvarivanje prava Roma – naglasila je Nataša Stanisavljević. 

Ona je dodala da je osim stambenog zbrinjavanja, pružana i zdravstvena i obrazovna podrška, ali i pomoć pri zapošljavanju i otvaranju malih preduzeća. U prethodnom periodu 28 žena Romkinja pokrenulo je svoje poslove. 

Na tome se neće stati, poručila je Stanisavljevićeva.

Ivan Bošnjak, državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, istakao je da će uskoro biti donet set zakona o manjinskim pravima koji bi trebalo da poboljša uslove života manjinskih zajednica i dodao da ono što se radi u ovoj oblasti čini novi kvalitet koji Srbija unosi u Evropu, a to je međuetnički dijalog. 

Suzana  Paunović, direktorka vladine Kancelarije za ljudska i manjinska prava, naglasila je da je izuzetno važno da lokalne samouprave budu u punoj meri uključene u ostvarivanju prava pripadnika nacionalnih manjina.

Kako je rekla, u proteklom periodu više od 60 lokalnih samouprava i zaposlenih u njima prošlo je kroz različite vrste obuka koje se tiču podrške i pomoći građanima u ostvarivanju manjinskih prava.   

Događaju su prisustvovali i Maja Bajagić, podsekretarka za privredu, i Dragoljub Acković, predstavnik romske nacionalne manjine, i Stipe Ercegović, režiser, a nakon uvodnih obraćanja prikazan je spot „Zajedno, mi smo Srbija”, kao i dokumentarno-igrani film pod nazivom „Ilija Okrugić – Domovino slatko milovanje”.