nedelja, 4. mart 2018.

GIK: Izlaznost do 14 časova 28,08 odsto

Predsednik Gradske izborne komisije Zoran Lukić održao je drugu konferenciju za medije tokom današnjih izbora, na kojoj je glavna tema bio presek izlaznosti birača.

Lukić je istakao da je izlaznost do 14 časova na teritoriji grada Beograda bila nešto veća od 28 odsto.

– Izlaznost do 14 časova na teritoriji grada Beograda bila je 28,08 procenata od ukupnog broja upisanih birača. To znači da je današnja izlaznost manje-više ista kao što je slučaj bio na parlamentarnim izborima 2014. godine – rekao je Lukić.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o eventualnim nepravilnostima, a radilo se o navodnim paralelnim evidencijama birača, fotografisanju birača, nepoštovanju procedure kontrolnog listića i višestrukom glasanju, Lukić je rekao da jednostavno nije moguće da ista osoba glasa više puta na različitim mestima.

– Konstantno smo u kontaktu sa našim koordinatorima na terenu. Članovi GIK-a kontrolišu i nadziru izbore, a do sada od njih nismo dobili informacije o bitnijim nepravilnostima. Pretpostavljam da svaka stranka vodi svoju evidenciju izlaznosti, ali trebalo bi znati i da na svakom biračkom mestu postoji oko 40 članova biračkog odbora i veoma je teško i neko od njih bi morao da uoči velike nepravilnosti. Kada je reč o navodnom naknadnom ubacivanju kontrolnog listića, takvu informaciju bismo sigurno dobili najkasnije jutros u 7 sati i jedan minut. Kontrolni listić se u kutiju ubacuje pre pečaćenja, pred prvim biračem koji stigne na glasanje i koji potpisuje kontrolni listić, odnosno konstatuje da je biračka kutija prazna – rekao je Lukić.

Prema njegovim rečima, višestruko glasanje je praktično i teorijski nemoguće.

– Jedinstveni birački spisak ažurira sve podatke i nije moguće da neko bude u evidenciji na više biračkih mesta. Svakom biraču se pre glasanja proverava da li na korenu desne šake ima tragove spreja kojim je poprskan ukoliko je glasao na drugom mestu. Ne mogu da zamislim situaciju u kojoj 40 članova biračkog odbora dozvoli nekome da glasa dva puta – dodao je Lukić.

On je dodao da je izlaznost po opštinama prilično ujednačena.

– Izlaznost je neznatno veća u Lazarevcu, dok je na Paliluli najmanja, ali takođe je u pitanju razlika koja nije značajna – zaključio je Lukić.