sreda, 7. mart 2018.

Vesić: Novi rekviziti za decu u dvorištu vrtića „Zvončići”

Gradski menadžer Goran Vesić i članica Gradskog veća Tanja Popović obišli su danas vrtić „Zvončići” na Novom Beogradu u čijem su dvorištu postavljeni novi rekviziti za decu i gumena podloga.

Vesić je rekao da su dve društveno odgovorne kompanije uradile ovo dečje igralište, odnosno obezbedile novac za rekvizite.

– Pre godinu dana razgovarao sam sa direktorkom o problemima koje imaju vrtići na Novom Beogradu i tada sam saznao da ovaj vrtić ima veliko dvorište, ali da nema rekvizite. Mi ulažemo mnogo u vrtiće i pokušavamo da ih osavremenimo, ali nekada nema dovoljno novca da se sve uredi iz budžeta, tako da sam zamolio dve kompnije da daju svoju donaciju i urade dečje igralište – istakao je Vesić.

On je zahvalio kompanijama „Telekomunikacija” i „Intergradnja kop” koje su, kako je naveo, odvojile deo svoje zarade kako bi investirale u decu.

– Upravo je ovo primer na koji bi trebalo da se ugledaju i druge kompnanije. Ne mogu sve da urade ni roditelji, niti država. Oni koji posluju na tržištu trebalo bi da deo svoje zarade odvoje za nešto što je društveno korisno, a bolje ulaganje od onog u decu ne postoji. Ima još vrtića koji imaju slične potrebe i nastavićemo da to radimo i u drugim objektima – objasnio je gradski menadžer.

Prema njegovim rečima, u Beogradu sada ima 71.000 dece u vrtićima, a  pre četiri godine ih je bilo 47.500. Trenutno ima oko 3.500 dece na čekanju, a pre četiri godine ih je bilo oko 10.000.

– Taj broj od 3.500 je takođe veliki i naš plan je da u narednom periodu nijedno dete ne bude više na listi čekanja. Trudićemo da se da kroz izgradnju naših vrtića, kroz javno-privatna partnerstva i privatne vrtiće, koje grad takođe subvencioniše, obezbedimo dovoljno mesta za svu decu. Vrtić nema samo funkciju igre i zabave, već i funkciju obrazovanja – naveo je Vesić.

On je podsetio da je urađena nova mreža osnovnih škola, a da će to biti urađeno i sa srednjim školama.

– Mreža škola i vrtića je napravljena u Beogradu pre više desetina godina i ona više ne prati stanje na terenu. U novoj mreži, deo školskih prostora koji su prazni pretvorićemo u vrtiće, a vrtiće ćemo graditi tamo gde ima potrebe i gde ima dece – precizirao je Vesić.

Direktorka PU „11. april” Mirjana Sekulić zahvalila je gradskom menadžeru jer je ispunio obaćenje i obezbedio donaciju u rekordnom roku. Ona je dodala da su zadovoljeni standardi prilikom uređenja dvorišta, te da će na ovaj način vaspitači sada biti u prilici da izvode kvalitetniji obim delatnosti u tom vrtiću.