četvrtak, 8. mart 2018.

Vesić: Ženama iz Sigurne kuće potrebna ekonomska nezavisnost

Gradski menadžer Goran Vesić obišao je danas Sigurnu kuću i štićenicama čestitao Osmi mart, naglasivši tom prilikom da osim zaštite koju su dobile u vidu boravka u ovoj instituciji, još je važnije njihovo uključivanje u društvene tokove. 

Vesić je u društvu koordinatorke Sigurne kuće Vesne Stanojević štićenicama uručio cveće i podsetio da bi na današnji dan trebalo da se setimo svih žena koje su se tokom proteklih 100 i više godina borile za ženska prava. 

– Osmi mart je prvi put obeležen 1911. godine, dok se zvanično kao Međunarodni dan žena slavi od 1917. godine. Ujedinjene nacije su 8. mart prihvatile i unele u zvanični kalendar 1957. godine. Za više od 100 godina, koliko se žene bore za svoja prava, postignuti su mnogi uspesi. Žene su dobile pravo glasa, pravo na trudničko bolovanje, ali se i nasilje nad ženama tretira na poseban način. Zbog svega toga, 8. mart je prilika da se podsetimo svega onoga što je postignuto da bi žene bile ravnopravni članovi društva, kao i na sve ono što bi tek trebalo da bude urađeno kako bi se to zaista dogodilo u praksi – rekao je Vesić. 

Prema njegovim rečima, problemi su i dalje tu jer još uvek postoji nekakava vrsta prakse da žene ipak nisu potpuno i uvek ravnopravne. Zbog toga smo danas u Sigurnoj kući, naveo je gradski menadžer, kako bismo ženama koje se ovde trenutno nalaze čestitali praznik. 

– Ukoliko posmatramo situaciju u kojoj se nalaze, jasno je da je u pitanju najugroženija grupa žena u našoj zemlji. Žene koje trpe nasilje u porodici su mnogo brojnije od 30 štićenica Sigurne kuće. Zbog toga sam danas ovde, da im čestitamo praznik, da dobiju cveće, ali i da porazgovaramo o tome šta još možemo da uradimo kako bi postale apsolutno ravnopravne članice društva i kako bismo ih u potpunosti zaštitili od nasilja i nasilnika. Vesna Stanojević je životni vek posvetila borbi protiv nasilja nad ženama i zahvaljujući njoj ta vrsta nasilja je postala društvena tema. Činjenica je da je država u poslednjih nekoliko godina počela da tretira nasilje nad ženama kao ozbiljan društveni problem. Napravljen je pravni okvir kako bi nasilnici bili procesuirani – poručio je Vesić. 

On je dodao da je od svega toga važnije da žene žrtve nasilja budu uključene u društvene tokove. 

– Danas sam imao priliku da razgovaram sa dve žene koje su na obuci u „Dunav osiguranju” nakon sporazuma koji je ta osiguravajuća kuća potpisala sa Sigurnom kućom. Na tome bi trebalo da radimo, da žene koje ovde pronađu zaštitu od nasilnika mogu da započnu nov život, da se edukuju, dobiju posao i postanu ekonomski nezavisne. Drago mi je da danas, 8. marta, možemo da kažemo da je situacija sa nasiljem nad ženama i borbe protiv istog bolja nego pre godinu dana. Situacija svakako nije idealna, problemi i dalje postoje, ali smo kao društvo pokazali zrelost da se suočimo sa problemom. Postoji jasna politička volja i jasna volja državnih organa da se takvo nasilje ne toleriše, ali i da se sa nasilnicima obračunavamo u skladu sa zakonom – zaključio je Vesić. 

Vesna Stanojević je u ime svih žena iz Sigurne kuće, u ime svih saradnica i svoje lično ime, zahvalila Skupštini Grada Beograda i gradskom menadžeru na današnjoj poseti. 

– One ovo doživljavaju na poseban način i ovakav znak pažnje im mnogo znači. U pitanju su žene koje do sada nisu imale pažnju karakterističnu za normalno porodično funkcionisanje. Verujem da se situacija sa problemom nasilja u porodici poboljšava iz godine u godinu. Postoji više razumevanja, više mogućnosti za izlazak iz problematične situacije, ali i institucije koje se ozbiljno bave ovim problemom. Nadam se da ćemo uskoro moći da kažemo da smo uradili gotovo sve u našoj moći kako bi se nasilje u ovoj zemlji svelo na minimum – rekla je Vesna Stanojević.