četvrtak, 8. mart 2018.

Mladenović, povodom Dana žena, ugostio učesnice jubilarnog Osmomartovskog turnira

Povodom Međunarodnog dana žena, zamenik gradonačelnika Andreja Mladenović organizovao je danas u Starom dvoru tradicionalan prijem za učesnice 50. Osmomartovskog turnira, koji se od 3. do 13. marta održava u Beogradu. 

Mladenović je tim povodom uručio cveće i prigodne poklone za šahistkinje iz Srbije, Rusije, Francuske, Bugarske, Rumunije i Bosne i Hercegovine. 
Međunarodni osmomartovski turnir je u proteklih pola veka obeležio istoriju sporta glavnog grada Srbije, ukazao je Mladenović, i zahvalio predstavnicima Šahovskog saveza Beograda na organizaciji turnira sa svetskom reputacijom.  

– Osmomartovski turnir je već 50 godina vest u svetu šaha. Takođe, Beograd je sportski grad u kome se posebno neguje šah kao sportska disciplina. Naš zadatak je da širimo i jačamo sportski duh, kao i da usmeravamo mlade ljude da se bave sportom, a posebno šahom jer na taj način razvijaju svoje mentalne sposobnosti – zaključio je Maldenović, uz podsećanje da porodica amatera u šahu jedna je od najbrojnih i kod nas i u svetu.  

Jubilarni turnir u šahu se održava u prostorijama Starog DIF-a i hotela „Slavija” na kome se takmiči 12 šahistkinja, od kojih je pet strankinja, istakao je predsednik Skupštine Šahovskog saveza Srbije i član Organizacionog odbora turnira Darko Božić. 

– Osmomartovaski turnir je jedan od najastarijih šahovskih turnira u svetu, sa ogromnim značajem za razvoj ženskog šaha u Beogradu i Srbiji – kazao je Božić za Beoinfo. 

Prijemu je prisustvovala i srpska proslavljena šahistkinja i članica Organizacionog odbora turnira Alisa Marić, koja je na otvaranju jubilarnog, 50. takmičenja u Starom dvoru odigrala simultanku na 50 tabli.