petak, 9. mart 2018.

Mladenović: Grad nije ugrožen, preduzete sve potrebne mere za zaštitu od mogućih poplava

Zamenik gradonačelnika Beograda i zamenik komandanta Štaba za vanredne situacije Andreja Mladenović ocenio je danas da je grad na osnovu procene stanja na terenu i analize rizika od pojave poplava preduzeo sve potrebne mere u cilju blagovremenih priprema i preduzimanja preventivnih i operativnih mera kojima se sprečavaju ili ublažavaju posledice po život i zdravlje ljudi i materijalnih dobara. 

– Teritorija grada Beograda nije za sada ugrožena od mogućih poplava. Reke Dunav i Sava su po podacima i prognozi za naredni period od deset dana u opadanju – precizirao je Mladenović nakon sastanka Stručno-operativnog tima za zaštitu i spasavanje od poplava.

Prema njegovim rečima, naloženo je JVP „Beogradvode” da odmah izvrši detaljnu analizu stanja rečnih korita i kanalske mreže. 

Mladenović je podsetio da je Grad Beograd nadležan za vodotokove drugog reda, te da je zaključeno da se uspostavi potpuna koordinacija sa republičkim institucijama koje su nadležne za vodotokove prvog reda. 

Istovremeno je naloženo beogradskim opštinama da dostave izveštaje o preduzimanju preventivnih i operativnih mera.

Na sastanku je dogovoreno, kako je rekao Mladenović, da se uspostavi dvadesetčetvoročasovno osmatranje stanja na vodotokovima u smislu prohodnosti korita i stanja nasipa i da se informacije dostavljaju štabu na svaka četiri sata. 

Takođe, nastavio je Mladenović, naloženo je svim vodoprivrednim subjektima koji obavljaju poslove iz svog delokruga na teritoriji grada Beograda da se na osnovu sagledanog stanja rečnih korita i kanalske mreže izvrši neophodno pročišćavanje korita reka radi brže proticajne moći i sprečavanja pojave vodenih čepova. 

– Istovremeno je naloženo svim vodoprivrednim i javnim komunalnim preduzećima koja su po planu zaštite i spasavanja planirana da se angažuju i izvrše neophodne pripreme u smislu obezbeđenja ispravnosti tehnike, vozila, građevinskih mašina, pumpi, agregata – dodao je on.

Mladenović je naglasio da je na sastanku naloženo i da JVP „Beogradvode” utvrdi stanje lokacija koje su određene po planu za deponovanje peska i za punjenje vreća, kao i da treba sagledati stanje nasipa i na osnovu toga predložiti eventualne mere koje će doprineti njihovoj punoj funkcionalnoj zaštiti od poplava.