sreda, 21. mart 2018.

Mladenović: Beogradski maraton priključio se nacionalnoj kampanji „Rak je izlečiv”

Zamenik gradonačelnika Andreja Mladenović najavio je danas na konferenciji za novinare u Starom dvoru da će se 31. Beogradski maraton održati 21. aprila, pod sloganom „Aktiviraj se”, kao i da se ove godine pridružio nacionalnoj kampanji „Rak je izlečiv”. 

On je istakao da Grad Beograd u potpunosti podržava nacionalnu kampanju „Rak je izlečiv”, kako bi se kao društvo izborili protiv te velike pošasti. Kada je reč o samoj trci, Mladenović je dodao da se i ove godine očekuje rekordan broj učesnika, posebno stranih takmičara.

– Upravo su iz tog razloga Grad Beograd i preduzeće „Beogradski maraton” tokom 2017. godine promovisali našu najmasovniju manifestaciju na sportskim sajmovima u Njujorku, Čikagu, Atini, Ljubljani i Kini, a koji se organizuju uz maratone u navedinim gradovima i zemljama – podsetio je zamenik gradonačelnika. 

On je naveo da će tradicionalno biti organizovan i Dečji maraton u Beogradskom ZOO vrtu, kao i da će sva gradska komunalna preduzeća i nadležni sekretarijati biti i ove godine u službi Beogradskog maratona. 

Direktor „Beogradskog maratona” Dejan Nikolić istakao je da se ovogodišnji slogan pre svega odnosi na nacionalnu kampanju – da se ljudi aktiviraju u borbi protiv raka. 

– Zdravi stilovi života dovode do zdravije nacije. Medicinska zaštita takmičara će u saradnji sa Sekretarijatom za zdravstvo i ove godine biti  na najvišem nivou – najavio je Nikolić i zahavlio Gradu Beogradu na svesrdnoj podršci, a Radio-televiziji Sbije, nadležnom ministarstvu i Institutu za onkologiju na ukazanom poverenju u promociji kampanje. 

On je istakao da se u polumaratonu i maratonu očekuje oko 8.000 učesnika, oko 20.000 učesnika u Trci zadovoljstva i oko 16.000 mališana u Dečjem maratonu. 

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Meho Mahmutović istakao je da je Grad Beograd primer dobre prakse u realizaciji ovako velikih kampanja kakva je „Rak je izlečiv”, dok je preduzeće „Beogradski maraton” prihvatanjem inicijative dalo novi impuls u njenoj promociji i realizaciji. 

Vršilac dužnosti direktora Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije Radan Džodić ukazao je da ovako široku kampanju u borbi protiv raka čeka čitav radni vek, uz podsećanje da je ta bolest izlečiva ako se na vreme prepozna.