četvrtak, 22. mart 2018.

Mladenović: Potez kod Kule Nebojša pod kontrolom

Situacija kod Kule Nebojša je pod kontrolom i nije dramatična. Taj deo je ispod nivoa Save i kada dođe do redovne odbrane od poplava, što je nešto preko 500 centimetara, dolazi do izlivanja, poručio je zamenik gradonačelnika Andreja Mladenović gostujući na Studiju B.

– To je najniži deo i najkritičnija tačka u smislu uvođenja režima vanredne odbrane od poplava. Mi smo već od ponedeljka apelovali na sugrađane da ne parkiraju svoja vozila u tom delu jer očekujemo da će on biti blago poplavljen. Tako ćemo morati da zatvorimo ulaz za vozila i za pešake. Pratimo situaciju i danas ćemo uvesti vanrednu odbranu od poplava. „Srbijavode” uvode redovnu odbranu od poplava na celom potezu Save u centralnom delu Beograda. Sava raste umereno i preći će 500 centimetara tokom sutrašnjeg dana – istakao je Mladenović i dodao da će sutra biti postavljene pregrade kod Kule Nebojša, a da su džakovi stavljeni juče.

Prema njegovim rečima, to je uobičajeno za ovo doba godine, tako da nisu izrazito vanredne okolnosti što se tiče Dunava i Save i vodotokova prvog reda na teritoriji Beograda. 

– Pratimo i vodostaje na rekama koje se ulivaju u Savu i Dunav jer je važno imati i te informacije. Za nas u Beogradu je posebno važan Kolubraski sliv. Taj sliv je veoma komplikovan i više od 3.400 kilometara sliva je teško odbraniti, ali 2014. godine su bile okolnosti koje do tada nisu zabeležene u smislu količine i koncentracije padavina. Ova situacija sada ne liči nimalo na taj period – naglasio je Mladenović.

Iz Hidroelektrane „Đerdap” pušteno je dosta vode tako da je Dunav u blagom opadanju i može da primi dosta vode koja dolazi iz Save, Morave i drugih reka, naveo je Mladenović i ponovio da je stanje redovno i da nema većih problema. 

– Što se tiče vodotokova drugog reda, očekujemo stabilno stanje. Prošle sedmice smo obišli nekoliko kritičnih tačaka i preduzete su određene radnje. Mi imamo blizu 200 potoka, potočića, rečica na širem području Beograda, a u centralnom delu 43 vodotoka drugog reda. Oni izazivaju najveći problem jer su brzi, ali kada ih pogledate, ne možete ni da pretpostavite da mogu izazvati problem. Kada dođe do padavina i kada je više dana zaredom zasićena zemlja i ne može da primi padavine, onda dolazi do problema – objasnio je Mladenović. 

Kako je istakao, sledeće nedelje se očekuje veće otapanje snega u uzvodnom delu Dunava, što će dovesti do porasta vodostaja, ali to se dešave svake godine. 

– Ono što može predstavljati problem za našu zemlju su dobro utvrđeni nasipi u uzvodnom toku Dunava, ali mi smo spremni i Đerdapska brana je u stanju da ispusti potrebnu količinu vode. Beograd u ovom trenutku i sa ovakvom vremenskom prognozom neće imati problema, pratimo situaciju i spremni smo da reagujemo. Najveći problem su nam vodotokovi drugog reda i njihovo zapušavanje otpadom. „Beogradvode” stalno kontrolišu i održavaju vodotokove, ali taj problem ipak postoji. Zato pozivam sugrađane da kada primete takve situacije, među kojima su i nelegalna gradnja mostića i raznih prepreka, prijave problem gradskoj inspekciji ili „Beokom servisu” kako bismo mogli da reagujemo na vreme i sprečimo izlivanja, materijalnu štetu, a ponekad čak i ljudske žrtve – kaže Andreja Mladenović. 

Govoreći o snežnim padavinama koje su najavljene za danas i sutra, on je istakao da se JKP „Beograd-put” nalazi u trećem stepenu pripravnosti.

– Prema procenama očekuje se do deset centimetara snega. Zato apelujem na naše sugrađane da koriste javni prevoz i ne kreću svojim automobilima ukoliko nemaju zimske gume. Uradićemo sve da ne bude većih zastoja i da gradski prevoz funkcioniše normalno – istakao je Andreja Mladenović.