četvrtak, 29. mart 2018.

Vesić: Veliki infrastrukturni projekti, ali i očuvanje životne sredine

Gradski menadžer Goran Vesić obišao je danas radove na izmeštanju dela rasadnika na uglu Ulice Pere Velimirovića i Bulevara patrijarha Pavla koji su neophodni kako bi se nastavilo izmeštanje Topčiderske reke, što je prva faza rekonstrukcije Bulevara patrijarha Pavla u Rakovici.

Vesić je rekao da je ovo dokaz da Grad Beograd vodi računa o zaštiti životne sredine i pošumljavanju. 

– U blizini korita Topčiderske reke je oko stotinu stabala, koja su posadile „Srbijašume”, i pre nego što nastavimo radove, odlučili smo da ih „Zelenilo – Beograd” iskopa, i ona koja su zdrava, a većina jesu, presadi na novu lokaciju. Na ovaj način neće biti uništena stabla – naglasio je Vesić.

Prema njegovim rečima, upravo na mestu odakle se vade sadnice nalazi se buduća trasa Topčiderske reke, jer će njeno korito biti izmešteno.

– Taj projekat je započet pre oko mesec dana i vredan je više od 220 miliona dinara. Topčiderska reka se izmešta za oko 20 metara, kaljavi potok će biti zacevljen u dužini od oko 100 metara, uradićemo novi most u Ulici Pere Velimirovića koji tu ulicu povezuje sa Bulevarom patrijarha Pavla. Sve se to radi kako bismo omogućili da se taj bulevar proširi. On će povezivati Rakovicu sa Mostom na Adi i omogući će građanima ove opštine da brže stignu do tog mosta, ali će biti i deo spoljne magistralne tangente, koja će povezati Most na Adi sa novim mostom na Adi Huji. To će biti jedna od unutrašnjih zaobilaznica u Beogradu – objasnio je Vesić i dodao da se po završetku ovog projekta, postavljanja šina i završetka tunela ispod Topčidera, može reći da je Most na Adi završen.

To je veliki posao i ogroman infrastrukturni projekat koji pokazuje da Most na Adi još uvek nije završen, naveo je gradski menadžer i dodao da još uvek nema svih pristupnih saobraćajnica i građani ovog dela grada ne mogu da pristupe tom mostu kako treba.

Gradski menadžer je podsetio da je prošle godine „Zelenilo – Beograd” zasadilo pet hiljada stabala na teritoriji grada i naglasio da je u planu da ove godine bude zasađeno još toliko.

– Plan je da u narednih petnaest godina Beograd ima 30 odsto teritorije pod šumom, što je veliki procenat. I ubuduće ćemo se truditi da sačuvamo svako stablo jer je veoma važno da se odgovorno odnosimo prema svakom stablu, a da istovremeno omogućavamo realizaciju projekata – naveo je Vesić.

Direktor JKP „Zelenilo – Beograd” Slobodan Stanojević rekao je da će sve od biljnog fonda iz tog dela rasadnika, što može, biti presađeno. Za tu namenu, dodao je, opredeljena je leva obala Save, između „Gazeleֲ” starog tramvajskog mosta. 

– To je još jedan doprinos očuvanju životne sredine, ali i dokaz sinergije gradskih preduzeća – naveo je Stanojević.
Događaju je prisustvovao i predsednik opštine Rakovica Vladan Kocić.