nedelja, 15. april 2018.

Nikodijević: Kosančićev venac i Beograd na vodi novi simboli i atrakcije Beograda

Predsednik Skupštine Beograda Nikola Nikodijević ocenio je danas da svi veliki gradovi u svetu imaju svoje kulturno-istorijske četvrti, a da je kod nas to svakako Kosančićev venac kao najkompaktnija celina. On je u uključenju za TV Pink podsetio da je decenijama ovaj deo Beograda bio zapušten zbog čega je doneta odluka da se rekonstruišu ne samo fasade i kaldrma već i čitava stara komunalna infrastruktura. Na privremenom izložbenom platou može da se vidi Kosančićev venac nekad i sad, a fasade će veoma brzo dobiti i dekorativnu rasvetu, najavio je Nikodijević. 

– U nastavku rekonstrukcije biće izgrađena gradska galerija koja će gledati na reku. Bilo bi nepravedno ne pomenuti Narodnu biblioteku, koja je srušena u bombardovanju 6. aprila. To je najveće kulturno stradanje Beograda i Srbije jer je uništeno više od pet stotina hiljada svezaka i 1.424 ćirilična rukopisa između 12. i 17. veka. Ipak, želimo da oživimo taj prostor multimedijalnim sadržajima kojim čuvamo sećanje na Narodnu biblioteku. Kosančićev venac će zasigurno biti omiljeno mesto Beograđana, ali i nova turistička atrakcija – istakao je Nikodijević.

Predsednik Skupštine grada osvrnuo se i na Beograd na vodi, za koji je rekao da je novi simbol Beograda i najveće gradilište u ovom delu Evrope.

– Iz dana u dan čitav Savski amfiteatar dobija nov izgled, a prve dve zgrade se završavaju i verujem da će već u junu one dobiti i prve stanare. Uporedo sa tim grade se i drugi objekti, među kojima i tržni centar – rekao je Nikodijević.

Nikodijević je najavio i predstojeće „Dane Beograda”, od 16. do 19. aprila. Pripremljen je bogat program, a nagrade će biti dodeljene najboljima i najzaslužnijima u 24 oblasti. On je pozvao Beograđane i goste glavnog grada da posete brojne atraktivne manifestacije koje su deo ovogodišnjeg obeležavanja.