ponedeljak, 16. april 2018.

Nikodijević položio venac na spomen-obeležje na Kalemegdanu

Predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević položio je danas venac na spomen-obeležje na Kalemegdanu, na mestu gde je knez Mihailo Obrenović dobio ključeve grada od poslednjeg turskog komandanta Ali Riza-paše posle čega je Beograd ponovo postao srpski grad, čime su danas otpočeli „Dani Beograda”.

U svečanoj povorci koju je do spomen-obeležja predvodio orkestar Ministarstva unutrašnjih poslova bili su pored predsednika skupštine grada, zamenik gradonačelnika Andreja Mladenović, gradska sekretarka za kulturu Ivona Jevtić, v. d sekretara za  poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinaciju odnosa sa građanima Darko Glavaš, podsekretar za informisanje Boris Jovanović, direktor JP „Beogradska tvrđava” Petar Andrijašević i mnogobrojni građani. 

– Manifestaciju „Dani Beograda” obeležavamo nizom manifestacija. U Beogradu živi i radi više od dva miliona ljudi. Dobitnici Nagrade grada Beograda su najbolji među najboljima, a njihova imena biće saopštena na svečanoj sednici Skupštine grada. Nagrada se dodeljuje iz 25 oblasti i svakako nije bilo lako izabrati najbolje – rekao je Nikodijević.

On je dodao da je manifestacija „Dani Beograda” već postala tradicionalna i da je građani kao takvu prepoznaju.

– Obeležavamo datume koji su menjali istoriju i Beograda i Srbije, od 878. godine kada se prvi put spominje pisano ime Beograda do 1867. godine kada je posle viševekovne okupacije Beograd ponovo vraćen pod srpsku vlast. Ovo su datumi na koje Beograđani treba da budu ponosni, jer naš grad ima burnu istoriju i veliki broj istorijskih događaja koje treba da pamtimo i obeležavamo. Zadatak svih nas je da, dostojni svojih predaka, stvaramo jednu bolju budućnost. Želimo da ovaj grad bude prava evropska metropola, grad u kome će se živeti i raditi i koji će voleti podjednako i Beograđani i oni koji svrate u njega – rekao je Nikodijević i pozvao sugrađane da se zajedno podsetimo tradicije i istorije našeg grada.

Zamenik gradonačelnika Andreja Mladenović rekao je da bi trebalo da prisustvujemo ovom važnom događaju, kao i da ga Beograd obeležava već 16 godina. 

– Veoma smo ponosni što na ovom mestu možemo da prikažemo kako je sve to izgledalo, a Beograđani će imati priliku da se za ova četiri dana upoznaju sa mnogim istorijskim događajima, učestvuju u mnogobrojnim programima i turama po Beogradskoj tvrđavi, kao i da posete kulturne ustanove koje će ovom prilikom otvoriti svoja vrata – rekao je Mladenović.  

Nakon polaganja venaca glumci su izveli scensku rekonstrukciju primopredaje ključeva grada. Svečanost je završena počasnom paljbom, kolom kneza Mihaila i kolom majora Gavrilovića koja su poveli članovi Kluba ljubitelja plesa.