ponedeljak, 16. april 2018.

Saopštena imena dobitnika Nagrade grada Beograda za 2017. godinu

Odluke komisija o dodeli Nagrade grada Beograda za 2017. godinu saopštene su danas, na svečanoj sednici Skupštine Grada Beograda. Sednici je predsedavao Nikola Nikodijević, predsednik gradske Skupštine, uz prisustvo gradonačelnika Siniše Malog, zamenika gradonačelnika Andreje Mladenovića, zamenice predsednika Skupštine grada Andree Radulović, načelnice Gradske uprave Sandre Pantelić, gradskog menadžera Gorana Vesića, pomoćnika gradonačelnika Slobodana Milosavljevića, članova Gradskog veća, gradskih sekretara i odbornika Skupštine grada. 

Nikodijević je podsetio da je obeležavanje „Dana Beograda” započelo jutros šetnjom do Kalemegdana, do mesta gde su ključevi grada Beograda predati knezu Mihailu Obrenoviću 1867. godine.

– Sednica Skupštine grada je jedan od najsvečanijih činova tokom proslave „Dana Beograda”. Na sednici proglašavamo najbolje među najboljima za 2017. godinu. Čuli smo predsednike komisija, kojima verujem da nije bilo lako da izaberu dobitnike, s obzirom na veliki broj kandidata. Ponosan sam na činjenicu da živimo u gradu u kojem se iz dana u dan događaju nove pozitivne promene, ali i koji ima veliki broj pojedinaca koji nesebično daju sebe i svoju struku kako bismo živeli bolje, modernije i uspešnije. Zbog toga smo odlučili da ove godine dodelimo veći broj nagrada, čak 24 iz 19 oblasti – rekao je Nikodijević. 

Prema njegovim rečima, ovogodišnji „Dani Beograda” obiluju kvalitetnim programom, velikim brojem izložbi i koncerata, ali i kulturno-istorijskim predavanjima na kojima će Beograđani moći da se upoznaju sa istorijom svog grada. 

– Verujem da će ova manifestacija nastaviti da „raste” svake godine, budući da za narednu godinu već spremamo nešto novo. Izuzetno sam zadovoljan načinom na koji Beograđani prihvataju ovu manifestaciju, ali i sa kolikim entuzijazmom učestvuju u proslavi. Ovo su datumi koji su menjali istoriju Beograda i Srbije zbog čega zaslužuju da ih dostojanstveno obeležimo – zaključio je Nikodijević i istakao da finansijski aspekt nagrade nije u prvom planu pošto se niko od dobitnika sigurno nije vodio materijalnim motivom dok je stvarao nagrađeno delo.