ponedeljak, 16. april 2018.

Obeležene 74 godine od aprilskog bombardovanja Beograda

Član Gradskog veća Stevo Tatalović položio je venac na spomen-obeležje na zgradi Zavoda za zdravstvenu zaštitu studenata, gde se nekada nalazilo Porodilište „Kraljice Marije”, koje je bombardovano 16. aprila 1944. godine. 

Tatalović je podsetio da su u savezničkom bombardovanju porodilišta, na Uskrs pre 74 godine, život izgubile 22 majke i isto toliko beba, kao i dve porodice koje su se nalazile u poseti. 

– Okupili smo se danas da se još jednom prisetimo čina koji je teško objasniti zdravom razumu. Bombardovanje porodilišta je beuzman i sraman čin, ali uprkos činjenici da vreme čini svoje, na nama je da nastavimo dostojno da obeležavamo ovaj dan. Verujemo da se istorija neće ponoviti jer događaji poput ove tragedije, kada su saveznici bombardovali Beograd 16. aprila 1944. godine, predstavljaju još jedno upozorenje ljudima koji donose odluke o tako važnim stvarima – rekao je Tatalović. 

On je danas nešto ranije položio venac i na Novom groblju, u Aleji žrtava bombardovanja Beograda aprila 1944. godine. 

Vršilac dužnosti direktora Zavoda za zdravstvenu zaštitu studenata dr Marija Obradović je u ime zaposlenih odala poštu žrtvama.